23 Април 2024 г. Вторник

Трайков покани "Арселор Митал" да купи "Кремиковци"

2010-07-15 09:48:50
Икономическият министър Трайчо Трайков е поканил най-големия производител на стомана в света - компанията "Арселор Митал", да участва в предстоящия търг за активите на металургичния комбинат "Кремиковци".

 

Трайков е говорил с члена на съвета на директорите на компанията Майкъл Вурт и с Роланд Верстапен, вицепрезидент по международните въпроси, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Разговорът се е провел по време на посещението на Трайков в Белгия по повод неформалното заседание на съвета на ЕС по конкурентоспособност. В Белгия се намира и един от заводите на "Арселор Митал".

Пред представителите на компанията Трайков е заявил, че държавата поема ангажимент „да осигури прозрачен и законосъобразен процес за продажба на имуществото на металургичния комбинат".

Припомняме, че преди две години „Арселор Митал" се опита да купи „Кремиковци", след като започна процедурата по несъстоятелност на комбината. Според представителите на компанията именно това, че тогавашното правителство на Сергей Станишев не е осигурило бърза и прозрачна процедура за излизане от несъстоятелността, е осуетило сделката.

Вчера Трайков заяви, че кабинетът на Станишев е провалил и договорката с компанията на Лакшми Митал, брат на последния мажоритарен собственик на металургичния комбинат Прамод Митал. През 2005 г. той купи мажоритарния дял в комбината, в който акционер е и държавата. По думите на икономическия ни министър, ако сега част отактивите на „Кремиковци" бъдат придобити от най-големия производител на стомана, имало възможност да се запази част от производството му.

В края на май тази година металургичният комбинат беше обявен в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд. В момента се изготвя оценка на имуществото на комбината. За последно интерес към него имаше от украинската компания "Ворскла стийл", както и от индийско-канадската "Есар стийл".

Основните кредитори на дружеството са облигационерите и държавни предприятия като НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, както и държавни институции, които са предявили вземания към дружеството. Столична община също има да взема 8 млн. лв. от такса смет.

«Арселор Митал», собственост на британския бизнесмен от индийски произход Лакшми Митал, е лидер в световния стоманодобив с продажби от 18.7 млрд. долара за първото тримесечие на 2010 г.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати