20 Април 2024 г. Събота

Западната коалиция започна "Зората на Одисей"*

2011-03-19 22:33:28

Коалиция от пет държави – САЩ, Франция, Великобритания, Канада и Италия, извършва атаки над Либия, за да спре нападенията на силите на Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс.

Въздушните нападения са насочени основно срещу позиции на армията на полковника около Триполи и Мисурата, според анонимни източници, цитирани от агенцията.

От американски и британски военни кораби са изстреляни над 110 ракети срещу либийски цели, за да бъде разбита либийската военновъздушна отбрана, според високопоставен американски военен източник. Това била само първата фаза от операцията.

Коалицията обстрелма военна база в Митига. Атакувана е и военне база до Мисурата.

В атаките ще се включат американски бойни самолети. Очаква се няколко арабски държави да се присъединят към коалицията.

Около 25 военни кораба на коалицията, включително три американски подводници, въоръжени с ракети Томахоук, са позиционирани в Средиземно море. Международната операция срещу Кадафи носи името "Зората на Одисей".

Либийската държавна телевизия съобщи, че „кръстоносците”, както беше наречена коалицията на Запада, са бомбардирали населени райони около Триполи и складове за гориво край Мисурата.

В краткото съобщеение беше цитиран говорител на либийските въоръжени сили.

В Триполи линейки транспортират „цивилни жертви”, след като „западните сили” бомбардираха райони на града, съобщи държавната либийска агенция. Информацията не може да бъде потвърдена от независим източник, утачнява Ройтерс.

Телевизия Ал Джазира съобщи, че военният съвет на бунтовниците се координира с международните сили, но не даде повече подробности.

Около 18.45 българско време френски самолет нанесе първия удар срещу Либия. По-късно беше съобщено, че са унищожени танкове и други военни машини на силите на Кадафи югозападно от Бенгази.

 

Атаката срещу Либия започнаха след решение на няколко държави на среща в Париж да бъдат предприети „всички възможни средства и преди всичко военни” за налагането на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Либия.

Международните сили подготвят морския компонент на операцията в Либия и по-специално блокада на крайбрежието.

До момента само канадският премиер Стивън Харпър официално е потвърдил, че международната операция в Либия има морски компонент, макар че за това по-рано съобщаваха редица европейски източници.

*Информацията е актуализирана в 00.01 ч.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати