29 Март 2024 г. Петък

България не трябва да участва във военна операция!

2011-03-19 20:16:36

България не трябва да участва във военната операция, но трябва да подкрепи всички действия за преодоляване на хуманитарната криза. Тази позиция изрази президентът Георги Първанов по повод последните събития в Либия.

Държавният глава свика днес на кратко съвещание ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната, ген. Любомир Ангелов, зам.-началник на НРС и Веселин Иванов, изпълняващ длъжността директор на служба "Военна информация" по повод последното развитие на ситуацията в африканската , съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия обедини световната общност около необходимостта да се спре незабавно насилието и да се преодолее хуманитарната криза”, се казва в позицията на държавния глава.

Той изрази надежда , че обявените на срещата в Париж намерения в изпълнение на тази резолюция ще защитят цивилното население и няма да бъдат допуснати жертви.

„Едва ли има някой по-заинтересован от нас, българите, от отстраняването на режима на Кадафи, тъй като години наред шестима невинни български граждани страдаха от произвола на либийския режим”, изтъква президентът.

Според него истинският международен натиск е закъснял не с 2 или 3 седмици, а с години.

Президентът Първанов изразява надежда, че при предприемане на военни действия ще се спомогне за решаване на проблемите на либийския народ, а не за тяхното задълбочаване, както и че те биха допринесли за стабилизиране на ситуацията в целия регион.

„Не смятам, че България трябва да участва в операцията по осигуряване на въздушното пространство над Либия, но ако в рамките на НАТО и в ЕС има дискусия за това кой с какво може да подкрепи прилагането на санкциите и хуманитарната операция, със сигурност нашата страна ще разгледа възможностите, с които да се включи в тези действия”, коментира от своя страна  министърът на външните работи Николай Младенов.

„Този режим вече няма легитимност, той е непредсказуем, нерационален и с него преговори не могат да бъдат водени”, добави външният министър.

По-рано днес военният министър Аню Ангелов заяви, че български летища и военни бази няма да се използват при евентуална военна операция на НАТО в Либия.

До момента нямало искане за използване на български летища за нанасяне на каквито и да е удари по обекти в Джамахирията и стратегически не било обосновано да се използват базите ни поради отдалеченост.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати