25 Април 2024 г. Четвъртък

Саркози: Международната операция започна

2011-03-19 17:21:20

Международната операция в Либия вече е започнала и самолети вече защитават жителите на Бенгази от силите на Кадафи. Това заяви френският президент Никола Саркози след срещата в Париж за ситуацията в Либия.

Той обяви, че представителите на международната общност са решили да използват „всички възможни средства”, и преди всичко военни, за прилагането на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня от страна на силите на либийския лидер Муамар Кадафи, предаде телевизия Си Ен Ен.

Саркози обяви, че военни самолети на Франция вече се намират в либийското пространство над Либия, за да попречат на силите на Кадафи да бомбардират Бенгази. Те били готови да атакуват либийските танкове.

На срещата присъстват представители на САЩ, ЕС, Канада, Йордания, Мароко, Катар, ОАЕ и Ирак, както и генералният секретар на Арабската лига Амр Муса. На срещата няма представители на Африканския съюз.

„Наш дълг е да помогнем на бунтовниците. Бъдещето на Либия е в ръцете на либийците”, заяви Саркози. 
Международната общност няма да толерира подобни действия, като убийството на собствените граждани на Кадафи.

„Народът на Либия трябва сам да определи собствената си съдба”, заяви още Саркози.

Действията на международната общност са под мандата на ООН, който прие резолюция в четвъртък. „Вратите на дипломацията ще бъдат отново отворени, когато агресията бъде прекратена”, заяви още френският президент.

Либийският лидер Муамар Кадафи наруши обявеното прекратяване на огъня и ще се предприемат спешни действия за предотвратяване на повече цивилни жертви, заяви от своя страна  и  премиерът на Великобритания  Дейвид Камерън след срещата, цитиран от Ройтерс.

"Полковник Кадафи е виновен това да се случи. Той излъга международната общност, обеща прекратяване на огъня, но го наруши", каза Камерън в интервю за британската телевизия след срещата на международните лидери в Париж.

"Той продължава да измъчва собствения си народ, така че времето за действие е настъпило. Няма място за отлагане, ние трябва да приложим волята на Организацията на обединените нации и не можем да позволим кръвопролитието на цивилното население да продължи", заяви още Камерън. 

Според германския канцлер Ангела Меркел световните сили са на едно мнение, че насилието в Либия трябва да приключи, но потвърди отново, че Германия няма да участва във военни действия срещу африканската държава, предаде Ройтерс.

В четвъртък Берлин се въздържа да подкрепи резолюцията на Съвета за сигурност.

Меркел обаче отбеляза, че нейното правителство предлага германски самолети АУАКС с германски разузнавателни екипи да поемат задължения на американските сили в Афганистан.

По този начин ще се позволи на освободените от тези задължения американски сили да вършат същата работа в Либия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати