28 Март 2024 г. Четвъртък

Кадафи: Световните сили нямат право да се намесват

2011-03-19 11:26:54

Световните сили нямат право да се намесват в Либия и ще съжаляват, ако се намесят във вътрешните й работи, е заявил Кадафи според негов говорител, цитиран от Ройтерс.

Той отправи „спешно послание” до френския президент Никола Саркози и британския премиер Дейвид Камерън, в което посочва, че те „ще съжаляват” за намесата във вътрешните работи на страната.

„Ако се намесите във вътрешните работи на страната ще съжалявате”, цитира думите му говорител на Кадафи и допълни, че той също е изпратил послания до президента на САЩ Барак Обама и до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Верните на либийския лидер бойни части провеждат настъпление към Бенгази от три страни. Армейските подразделения започнаха щурм от южна посока и по море, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на телевизионния канал „Ал Джазира”.

Според очевидци въстаниците монтират бетонни заграждения по улиците, водещи към сградата на съда, където е разположена щабквартирата на Преходния национален съвет на опозицията.

Според телевизионния канал в един от западните квартали в престрелка с настъпващите проправителствени сили са убити осем души.
Стотици хиляди хора бягат от Бенгази, за да се спасят от  бомбите, предаде ИТАР-ТАСС. Потоци бежанци се отправят на Изток.

Войските на Кадафи водят боеве в западните предградия на града и нанасят удари по жилищни квартали.

Председателят на Преходния национален съвет (ПНС) Мустафа Абдел Джалил заяви пряко в телевизионния ефир, че "човешките загуби са много големи".

"Международната помощ за съжаление закъснява", изтъкна той. Лидерът на опозицията обаче обеща, че народът ще защитава града.
Ръководителят на външнополитическия отдел на ПНС Али ал Исави призова Съвета за сигурност на ООН да побърза с 
изпълнението на резолюция 1973. "Необходимо е незабавно да бъде принуден Кадафи да прекрати огъня, за да се спаси мирното население", подчерта той.

Либийското правителство заяви, че въоръжените сили на страната днес са били нападнати западно от град Бенгази и са били принудени да отговорят при самоотбрана. То обвини бунтовниците, че използват хеликоптери и военни самолети, за да бомбардират либийските въоръжени сили, с което нарушават въведената от Съвета за сигурност на ООН забрана за полети над територията на Либия.

Либийски правителствен говорител заяви, че "няма изобщо никакви нападения" срещу Бенгази и че прекратяването на огъня се спазва. Според Муса Ибрахим бунтовниците нападат села и градове в опит да предизвикат международна интервенция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати