26 Април 2024 г. Петък

Великото преселение на чиновниците

2011-03-19 10:19:22

Има един сектор от икономиката, който отбелязва забележителен ръст при управлението на ГЕРБ - този на хамалските услуги. Откакто Бойко Борисов е на власт, нуждата от хамали в София постоянно расте. Причината е мащабната офисна реформа, която правителството извършва.

От началото на мандата досега са сменени адресите на дузина държавни структури (виж инфографиката вляво). Стартът на миграционния процес беше даден с триъгълна операция по преместването на три от най-секретните служби на държавата. Тази "врътка" струваше на данъкоплатците 8.2 млн. лева - пари, похарчени за комфорта на държавните служители в разгара на кризата, която иначе е аргумент за икономии в сектори като здравеопазване, образование и наука.  

През седмицата беше лансирана поредната идея за ротация на чиновници. Лично Борисов съобщи, че предстои Столичната община и Министерството на земеделието да си сменят сградите. "Сградата на земеделското министерство е най-хубавата в София, а практиката в европейските столици е местната власт да е в най-хубавите сгради", беше аргументът на премиера.

От точка А до точка Б

Никой не разбра защо разместването на държавните ведомства се оказа един от големите приоритети на кабинета "Борисов". Решенията се взимат на субективен принцип, като надделяват предпочитанията на министрите с най-голяма тежест в кабинета. Споменатата триъгълна операция по разместването на спецслужбите беше продиктувана от желанието на вицепремиера Цветан Цветанов да уреди с нова луксозна сграда подчинената му Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), чийто началник е неговият семеен приятел Станимир Флоров.

Това задейства истинска "въртележка" в сектора "Сигурност". ГДБОП се премести на бул. "Цариградско шосе" 133. В опразнената сграда на бул. "Черни връх" беше изпратена Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), а освободената от нея сграда на ул. "Черковна" 90 подслони Комисията по контрол на класифицираната информация (ДКСИ) на Цвета Маркова. В нея евентуално ще се помещава и бъдещият специализиран съд "Антимафия".

От триъгълната операция спечелиха най-много хората на Станимир Флоров - вместо старата си и овехтяла сграда в кв. "Хладилника" те се обзаведоха слуксозна централа на бул. "Цариградско шосе" 133, която разполага с всички съвременни удобства, включително хеликоптерна площадка. Тя беше построена в мандата на тройната коалиция и трябваше се ползва от служителите на Цвета Маркова. Според публикации в пресата за нея са били похарчени 30 млн. лева. Настаняването на антимафиотите в нея обаче доведе до отпускане на още 2.66 млн. лева за обзавеждане, оборудване и доизграждане на комуникационно-информационните системи. Отделно за самото преместване бяха дадени 1.47 млн. лева. Други 4 млн. лева струваше нанасянето на ДАНС на "Черни връх", тъй като беше свързано с основен ремонт и покупка на мебели за над 4 млн. лева.

Разходът щеше да е оправдан, ако с това се решаваше трайно "жилищната нужда" на секретните служби. И след извършената трампа обаче агентите на държавата продължават да са разпръснати из цяла София. Националната разузнавателна служба се намира на ул. "Хайдушка поляна" 12, военното разузнаване - на ул. "Ген. Стефан Тошев" 86, а Националната служба за охрана - на бул. "Черни връх" 43.

Още една триъгълна схема

Преди месец правителството реши да смени седалището на държавния газов оператор "Булгартрансгаз". Служителите му трябваше да опразнят скъпите офиси в петзвездния хотел "Анел", които ползваха под наем, и да се настанят в досегашната сграда на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) на площад "Света Неделя" 1. Идеята беше нейните служители да отидат да работят в кв. "Мусагеница" в помещения на Министерството на икономиката.

Впоследствие обаче то беше преразгледано и на агенцията беше дадена сградата на ул. "Шести септември" 22, която досега се ползваше от Държавната агенция по стандартизация и метрология. Това разместване беше оправдано с изисквания в третия енергиен пакет на ЕС за разделянето на преноса от търговията в енергетиката (в хотел "Анел" се помещаваха досега служители както на "Булгартрансгаз", така и на "Булгаргаз"). "Изгонените" от центъра чиновници по стандартизация пък бяха подслонени в сграда на икономическото министерство на бул. "Г. М. Димитров".

Общинско-земеделски бартер

По-труден за осъществяване изглежда обявеният от Бойко Борисов бартер между общинари и земеделци. Проблемът е, че сегашната къща на кметството е много по-малка от "красивата" сграда на аграрното ведомство. Ще се наложи част от служителите на Мирослав Найденов да бъдат разставени на други места, най-вероятно извън София. Агенцията по горите най-вероятно ще бъде командирована в Пловдив, а Агенцията по рибарство и аквакултури - във Варна или Бургас.

От думите на премиера стана ясно, че се готвят и други преселения на чиновници от столицата към провинцията. "И други администрации ще бъдат децентрализирани и преместени в страната по трасето на автомагистрала "Хемус", тъй като, за да получим европейско финансиране за нея, трафикът трябва да се увеличи", обясни Борисов.

Оказа се, че Мирослав Найденов няма нищо против бартера с общинарите, а напротив - той самият го бил предложил. "Може да сте сигурни, че добре съм изтъргувал сградата", заяви пред журналисти той и допълни, че сега земеделското министерство трудно поддържа владението си, докато в столична община скоро е направен ремонт.

Никой не иска "военното НДК"

Най-спорно засега е гласуваното от правителството местене на Агенцията по вписванията във "военното НДК". Решението бе взето през лятото на миналата година, когато ГЕРБ още говореха, че ще развалят "скандалните" сделки на кабинета "Станишев". Една от тях се оказа покупката на сегашната сграда на Агенцията по вписвания на ул. "Елисавета Багряна" 20, за която до момента са платени 23.5 млн. лева от държавата. Вместо да плати останалите близо 7 млн. лева по договор (плюс наем и натрупани лихви), правителството реши да премести агенцията в недовършената сграда на военните на бул. "Скобелев" 23.

Макар че още преди шест месеца правителството отпусна 10 млн. лева за довършителни работи, до момента ремонтът не е започнал. Нещо повече - не е дадено задание на архитектите за препроектиране. Говори се, че Агенцията по вписванията не харесва имота и смята, че той не може да изпълни специфичните изисквания за съхраняване на документите, нужни за работата на четирите публични регистъра, които поддържа.

Никой не знае реалната цена на довършителните работи - споменават се суми между 10 и 20 млн. лева. Излиза, че за да спести 7 млн. лева, държавата е готова да похарчи между два и три пъти повече. Голямото неизвестно в това уравнение е продължаващото съдебно дело за разваляне на договора със собствениците на сегашната сграда. Делото е в начална фаза и ще приключи след изтичането на мандата на сегашното правителство. Не е изключено държавата да го загуби и тогава да се налага да плаща допълнително компенсации и обезщетения за разваления договор, както много пъти се е случвало и преди в спорове между частни фирми и държавни институции.

Кипи безсмислен труд

Ефектът от всички тези рокади на имоти не е видим за обикновения данъкоплатец. Разместването на спецслужбите, за което държавата похарчи 8.2 млн. лева, не доведе до рязко подобряване в работата им. Точно обратното - малко след настаняването си на нов адрес ДАНС беше разтърсена от външни атаки, а шефът й Цветлин Йовчев се оказа изкупителната жертва на СРС скандала. Също толкова съмнителни са ползите и от останалите трампи на офиси.

За мнозина размяната на две сгради може да звучи като детска игра. Истината е обаче, че всяко местене на чиновници, които трябва да се изнесат от един офис и да се нанесат в друг, е адски трудна задача. Не става дума само за отделните хора с техните бюра и компютри, но и за съпътстващото оборудване, документация, сървъри, системи за сигурност и т.н. Освен че струва десетки милиони на хазната, местенето само хаби енергията на ведомствата - за дълги периоди от време те се занимават с  преместване на кашони вместо със същинската си работа

Още чиновници чакат за сгради

Докато траят тези размествания, нова армия от чиновници чакат своя ред да бъдат настанени в държавни имоти. Това са Агенцията по храните, БОРКОР и бъдещият специализиран съд "Антимафия". Свободни имоти липсват, а битката между ведомствата е безмилостна.

Засега се знае, че Агенцията по храните на първо време ще се помещава в няколко сгради. После ще се търсят пари за ремонти и обединяването на структурата под един покрив. БОРКОР пък ще се настани на първите два етажа в сградата на бившето Министерството на извънредните ситуации на пл. "Св. Неделя" 6 в столицата. В същата сграда в момента е разположено и прокурорското спецзвеното за борба с измамите по евросредствата.

Съдбата на специализирания съд също е под въпрос. Висшият съдебен съвет не хареса идеята магистратите да отидат на ул. "Черковна" 90 (бившата сграда на ДАНС), тъй като в нея нямало достатъчно кабинети и можело да бъдат обособени едва 5 съдебни зали. А според изчисленията, за да осигури непрекъсваемост на съдебните процеси, били необходими поне 10-15 зали.

Все още нерешен е и проблемът с помещенията на Софийския районен съд, който трябваше да се настани в старата сграда на ГУСВ на бул. "Цар Борис III". Магистратите се оплакаха, че сградата не само става за обитаване, но е и опасна. В края на миналата година Висшият съдебен съвет отпусна 7 млн. лева за ремонта. 


.

 

източник: capital.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати