29 Март 2024 г. Петък

Пробиха 5-и и 6-и реактор на „Фукушима 1”

2011-03-19 09:36:26

Покривите на пети и шести реактор на японската атомна електроцентрала "Фукушима 1" бяха пробити, за да бъдат предотвратени експлозии, предаде Франс прес.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че през последните няколко дни в тези два реактора, които са преминавали техническа проверка към момента на предизвиканата от разрушителното земетресение на 11 март авария, се отчита повишаване на температурата в техните хранилища за отработено ядрено гориво.

Компанията оператор на централата ТЕПКО съобщи, че системите за изпомпване на вода в пети и шести реактор са били частично възстановени, като са захранвани от дизелови генератори.

Вследствие на това температурата в хранилището за отработено гориво към двата реактора е започнала да се понижава.

Най-опасна остава ситуацията в трети реактор на сериозно пострадалата при разрушителното земетресение и последвалите вълни цунами на 11 март японска атомна електроцентрала "Фукушима 1".

Охладителната система в този реактор не работи, което по всяка вероятност е довело до разтопяване на ядрено гориво.

Най-вътрешната обшивка на реактора обаче е непокътната.Пожарникари подновиха тази сутрин обливането на трети 
реактор с вода от хеликоптери.

Миниатюрно количество радиация, по всяка вероятност от Япония, е било засечено в Сакраменто, Южна Калифорния, предаде Ройтерс, като се позова на правителството на САЩ.

Агенцията за защита на околната среда и министерството на енергетиката съобщиха, че радиоактивните частици съвпадат с онези, изпускани от претърпялата авария японска атомна електроцентрала "Фукушима 1".

Засеченото равнище на радиация в Съединените щати и в американските територии в Тихия океан не представлява причина за безпокойство, увериха те.

Японското правителство ще отдели за възстановяване на пострадалите при разрушителното земетресение и последвалите вълни цунами на 11 март райони 10 трилиона йени (127 милиарда долара), предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на деловия вестник "Никкей".

Тези пари ще бъдат предоставени под формата на кредити на компаниите, които извършват възстановителните работи.

По оценка на японската финансова група "Номура" материалните щети, понесени от страната при катастрофалното природно бедствие, може да се равняват на 12,7 трилиона йени (159 милиарда долара).

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати