16 Април 2024 г. Вторник

Войските на Кадафи навлизат в Бенгази

2011-03-19 09:25:57

Либийските правителствени войски навлязоха в западните покрайнини на град Бенгази, който е основната база на противниците на Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс, позовавайки се на телевизионния канал „Ал Джазира”.

Ал Джазира съобщава и за артилерийски обстрел срещу центъра на бунтовническия бастион. Военен самолет е бил свален и е паднал в пламъци, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Самолетът, който в продължение на няколко минути кръжал над града, внезапно бил обхванат от пламъци в дясната задна част на корпуса, след което се разбил в жилищен квартал в южната част на града. Чула се е експлозия и над мястото, където се е разбил.

Над югозападните квартали на Бенгази се издига черен облак.

Либийската опозиция е свалила военния самолет на правителствените сили над Бенгази, съобщи телевизия 
Скай нюз, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Засега не е ясно как е бил свален самолетът, но падането му е било посрещнато с радостни изстрели в Бенгази, предаде Франс прес.

По-рано телевизия Ал Джазира съобщи, че силите на Муамар Кадафи са навлезли в западните предградия, а центърът на града е под артилерийски обстрел. Според нейния кореспондент е обстрелвана централната улица "Гамал Абдел Насър".

Правителствените сили се опитват да завладеят Бенгази преди авиацията на САЩ, Великобритания и Франция да подложи на бомбардировки техни обекти, коментират световните агенции. Според коментаторите днешните събития ще ускорят нанасянето на удари от силите на Запада срещу Либия.

Приетата резолюция на ООН изисква либийските власти да прекратят нападенията срещу мирното население и опозицията. Вчера режимът на Кадафи обяви прекратяване на огъня.

Правителствените сили обаче твърдят, че са били нападнати от бунтовници западно от Бенгази в нарушение на прекратяването на огъня.

Либийски правителствен говорител, цитиран от Ройтерс, заяви, че "няма изобщо никакви нападения" срещу Бенгази и че прекратяването на огъня се спазва.
 

Днес в Париж се провежда международна среща, свикана от президента Никола Саркози, на която се обсъждат мерките, които ще бъдат взети срещу режима на Кадафи след приетата от ООН резолюция за налагане на зона, забранена за полети, над Либия.

В срещата в Париж ще участват президентът на Франция Никола Саркози, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, американският държавен секретар Хилари Клинтън, представители на ЕС, на Арабската лига и Африканския съюз. ООН ще бъде представлявана от генералния секретар Бан Ки Мун.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати