28 Март 2024 г. Четвъртък

Ще се създаде канал с предавания на езиците на всички етнически групи

2011-03-18 13:45:01

"До септември или най-късно октомври ще бъде създаден канал, в който ще се излъчват телевизионни предавания и новини на езиците, на които говорят различните етнически групи в България – турски, цигански и други".

Това каза лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров след среща с ръководството на БНТ във връзка с искането на партията за сваляне на новините на турски език от ефира на телевизията, предаде агенция Фокус.

Сидеров посочи, че генералният директор на телевизията Вяра Анкова се е съгласила, че не може да има новини, които да са само за едно малцинство, а трябва да има такива за всички малцинства, които живеят в страната. Това е нарушение на Закона за радиото и телевизия, където е записано, че не може да има новини на майчин език само за едно малцинство.

Този миролюбив и толерантен аргумент, изтъкнат от Волен Сидеров, обаче е в ясно противоречие с основния лозунг, под който се води борбата на партията срещу новините на турски език и който и днес се развяваше върху голям плакат, опънат събралите се пред БНТ привърженици на "Атака", а именно - "Не на турцизацията в България".  Преди срещата самият Сидеров заяви, че трябва да се работи срещу "ислямизацията на Родопите, на Източна България и на други части от страната, където всеки месец никнат минарета".

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров партията е взела разрешение от Столична община да протестира срещу излъчването на новини на турски език за максимално допустимия срок от три месеца.

"Всеки ден ще припомняме, че свалянето на новините на турски език не е желание само на една партия, а на целия народ. Искаме този въпрос да се реши максимално бързо. Това може да стане с промяна на лиценза на медията и разрешение от СЕМ", посочи лидерът на Атака.

Преди срещата в БНТ Волен Сидеров каза, че исканията на партията са новините на турски език да бъдат премахнати до 21 март, когато изтича срокът, който от партията са дали за това. "21-и е първият ден на българското национално недоволство, че има новини на турски, че има райони от страната, които не са български. Този процес ще бъде прекратен, когато "Атака" имат мнозинство в Народното събрание и правителство."

Подписката за падането на новините на турски език ще продължи, като се създадат пунктове за събиране на подписи в страната. Днес на срещата, която продължи повече от един час, "Атака" предаде на ръководството на БНТ събраните близо 33 000 подписа в подкрепа на свалянето на новините на турски език.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати