18 Април 2024 г. Четвъртък

Изпълняваме и преизпълняваме, хвали се Дянков

2011-03-18 13:42:13
За първите два месеца на тази година митниците са събрали от ДДС и акцизи върху цигарите със 114 млн. лв. повече, отколкото за същия период на 2010 г. 

Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос на Сергей Станишев и Михаил Миков от левицата за мерките на правителството срещу контрабандата на цигари.

Дянков съобщи също, че се надява до месец-месец и половина митническото разузнаване да "мине" законово през парламента. 

Според Михаил Миков от БСП обаче размерът на контрабандата е заплаха за националната сигурност. 

През 2010 г. голямата пробойна в приходите на държавата били акцизите, но необложените контрабандни цигари, отивайки в престъпния свят, „са сериозна опасност и за икономиката“.

За първите два месеца на 2011 г. се очертава дефицит в бюджета от около 700 млн. лв., а за цялата година заложената цифра е малко над 1 млрд. лв. , каза от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев. 

Според него голям дял в дефицита имат контрабандните цигари.

Финансовата рамка за 2011 г. се изпълнява точно както е записана в закона за държавния бюджет и нямам притеснения, че няма да се изпълни, отговори им министърът на финансите Симеон Дянков.

Той посочи, че по предварителни данни за първите два месеца на годината дефицитът е над два пъти по-малък от този за същия период на 2010 г.

За януари и февруари миналата година сме имали дефицит от около 1 450 000 000 лева, а по предварителни данни за първите два месеца на тази година е около 650 000 000 лева, посочи финансовият министър. 

По думите му приходната част е изпълнена на сто процента от Националната агенция по приходите, а Агенция "Митници" за първите два месеца е на 104 процента изпълнение. 

Според Корнелия Нинова обаче има разминаване на изпълнението със заложеното в бюджета. Тя отбеляза, че дефицитът за януари и февруари е около 1 процент от БВП, при заложен дефицит от 2,5 процента за цялата година, т.е. за два месеца е натрупан половината от годишния дефицит.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати