27 Април 2024 г. Събота

Корнелия Нинова и Мая Манолова поизнервиха Борисов на парламентарния контрол

2011-03-18 12:27:09
Депутатките от левицата Корнелия Нинова и Мая Манолова очевидно подразниха премиера Бойко Борисов по време на парламентарния контрол днес.

Ако може една по една да си разпределяте въпросите, ще ви бъда благодарен. Така министър-председателят се обърна към тях, след като те зададоха въпросите си една след друга.

Питането на Корнелия Нинова беше свързано със задълженията на държавата към частния сектор и спазването на бюджетната дисциплина.

В отговор Борисов заяви, че ще научи кой е агентът на Корнелия Нинова в държавната администрация. "Явно имате някой агент в администрацията, защото в момент, в който издам заповед за нещо, веднага след това следва питане от вас в парламента. Ще го науча кой е", каза Борисов. Дали не се случва точно обратното - в момента, в който аз ви задам въпрос, вие издавате заповед, отвърна му Корнелия Нинова.

При неизпълнение министрите носят политическа отговорност пред Министерския съвет, такава отговорност вече са поели трима министри, заместник-министри и други лица, каза Борисов. Нинова обаче настоя, че премиерът е отговорен персонално за неизпълнение на решенията на МС. Как ще понесете личната отговорност, ще реализирате ли антикризисния план на държавата? Той не работи. Или трябва да отмените това решение на Министерския съвет, или да го изпълните, каза Нинова. Тя се обърна и към Симеон Дянков с подобен въпрос.

Мая Нинова пък пита за съвместяването на държавни и партийни функции при предстоящите избори, като визира факта, че вицепремиерът Цветан Цветанов е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. 

Професионалното ръководство на МВР ще изпълнява своите ангажименти в периода на избори, а министър Цветан Цветанов ще бъде в отпуск, отговори министър-председателят. Вицепремиерът досега е оглавявал щабовете на ГЕРБ на всички избори, обясни още Борисов, според когото тъкмо защото е председател на щаба, всяко движение на Цветанов ще се знае. Не виждам проблем, заяви премиерът.

По думите му професионалното ръководство на МВР ще изпълнява пряко своите ангажименти през този период на избори, защото министър Цветанов задължително ще ползва отпуск. Калин Георгиев е достатъчно уважаван и обективен човек и не би трябвало да имате съмнения, че професионалното ръководство ще си гледа работата, увери премиерът.

Подготовката на изборите започва далеч преди този последен месец, дори Цветанов обяви от трибуната на НС, че предизборната кампания е вече започнала, отвърна Мая Манолова. Аз не разбирам защо ви е това и да цитирам ваши думи - защо ви е такъв таралеж предварително, попита тя. Така дискредитирате и деполитизацията на МВР, не може да ми посочите нито една демократична държава, на която шефът на МВР да е председател на предизборен щаб. Трябва да го махнете от единия или другия пост, заяви още депутатката. В отговор Борисов заяви, че нищо не гарантира, че ако Цветанов не е председател на щаба, няма да участва активно в кампанията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати