27 Април 2024 г. Събота

Рехава коалиция срещу Кадафи

2011-03-18 12:15:12

Германия няма да участва във военна операция в Либия, а Турция се противопостави на международна интервенция в страната, съобщи Reuters. Посланиците на страните в НАТО се събират, за да обсъдят отговора си на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на зона, забранена за полети, над Либия и за военна операция срещу силите на Кадафи.

Турция настоява за мирен изход от ситуацията в Либия. В съобщение от кабинета на турския премиер се казва, че резолюцията на ООН е обвързваща за всички страни, но за конфликта в Либия трябва да се намери мирно решение.

 

Турция, единствената мюсюлманска страна в алианса, нееднократно се е обявявала срещу чуждестранна военна интервенция в Либия.

 

Германия няма да участва във военна операция срещу Либия, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле.

„След като обаче преценихме всички рискове, стигнахме до извода, че няма да участваме във военна операция в Либия, във война с привличане на германски войници“, каза министърът.

Затова Германия се въздържала при гласуването на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН за Либия.

Полша пък е готова да даде логистична подкрепа, но няма да се включи във военни действия. Страната може да предостави транспортни самолети, но изключва възможността да участва в операции, разрешени с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, заяви в петък полският министър на отбраната Богдан Клих, цитиран от Франс прес.

„Онзиден с президента и премиера решихме, че участие на Полша в сили за нанасяне на удари е изключено, уточни той. Не смятаме да участваме с въоръжените си сили и в налагането на забранена за полети зона над Либия“, добави министърът.

Правителството на Дания очаква разрешение от парламентарната комисия по външните работи за участието на бойни самолети Ф-16 в създаването на забранена за полети зона над Либия, съобщи външният министър Лене Есперсен, цитирана от Франс прес.

Правителството реши да организира възможно най-бързо конкретното датско участие, за да може да даде своя принос, се казва в изявление на Есперсен.

В Брюксел посланиците на страните в НАТО ще обсъждат „планиране на всички възможности“. В официално съобщение се повтарят условията за операция на алианса – явна нужда от намеса, категорична регионална подкрепа и безспорна правна база.

„При тези три условия НАТО е готов да действа като част от широки международни усилия“, се казва в съобщението.

За операциите на НАТО е необходима подкрепата на всичките 28 държави членки, а Турция вече се обяви срещу военна интервенция в Либия.

ООН разреши в четвъртък военна операция срещу силите на Муамар Кадафи за защита на либийското цивилно население, а френски дипломат съобщи, че атаката може да последва до часове.

Към момента е сигурно участието на Франция и Великобритания. Възможно е включването на САЩ и една или повече арабски държави.

Катар обяви, че ще се включи в международните усилия за защита на цивилното население, но не е ясно дали това означава и участие във военна операция срещу Муамар Кадафи.

Русия няма да участва във военна операция в Либия, заяви началникът на руския Генщаб Николай Макаров, цитиран от АФП.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати