26 Април 2024 г. Петък

Възстановиха електроснабдяването на АЕЦ Фукушима

2011-03-18 06:35:58
Японски инженери успяха да възстановят подаването на електричество към втори реактор на АЕЦ „Фукушима-1”, съобщават наблюдатели на МААЕ. Така ще могат да се пуснат помпите и да се охлади реакторът, предаде ВВС.

Спасителите се опитват да охладят авариралите реактори с всички възможни средства. Заради високото ниво на радиация пожарникарите не можаха да използват водни оръдия за охлаждане на горивните пръти, за да предотвратят разтопяването им.

Сега трети и четвърти реактор се поливат със специално пожарно оборудване и тежки армейски хеликоптери CH-47 Chinook.

Критичната ситуация на АЕЦ „Фукушима-1” е вследствие на силното земетресение от 9 по Рихтер, което разтърси Североизточна Япония на 11 март. По последни данни жертвите на труса и последвалото цунами са 5178 души, а над 8600 се смятат за безследно изчезнали.

Изискванията на Китай


Китай поиска от японските власти да предоставят пълна и своевременна информация за ситуацията в АЕЦ „Фукушима-1”, където през последните дни прогърмяха няколко взрива и има опасност от разтапяне на горивните пръти.

Освен това вследствие на аварията на японската АЕЦ Пекин отложи решението за строителството на нови атомни електроцентрали на своя територия, докато не бъдат преразгледани стандартите за безопасност в новите проекти. На вече съществуващите АЕЦ също ще има проверка.

Сега в Китай се наблюдава трескава покупка на сол и други йодосъдържащи продукти. В много супермаркети из цялата страна запасите от йодирана сол са изчерпани, съобщават китайските медии.

Вашингтон и Лондон предупреждават

В четвъртък сутринта в Хабровск се приземи самолет от Япония с руснаци на борда. Много от пътниците излязоха с маски на лицата. По-рано външното министерство на Русия заяви, че семействата на руските дипломати в Япония ще бъдат евакуирани от страната на 18 март. Евакуация на самите дипломати обаче не се планира.

Вечерта в четвъртък властите на САЩ препоръчаха на своите граждани, които живеят в 80-километровата зона около японската АЕЦ „Фукушима”, да напуснат района на бедствието или в краен случай да не излизат от домовете си.

Съобщава се, че на личния състав на редица американски военни подразделения в Япония са раздадени таблетки против радиация.

В много американски градове и в руския Далечен изток от аптеките изчезнаха препаратите, съдържащи йод. Те се изкупуват и като превантивна мярка против радиация. 

Британският Форин офис също посъветва гражданите на Обединеното кралство да се готвят за отпътуване не само от североизточните региони на Япония, но и от Токио, който се намира на 220 км от авариралата АЕЦ.

Изтичане на радиация


Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, сам японец по националност, характеризира ситуацията във Фукушима като много сериозна.

Най-високо ниво на радиация е регистрирано на трети реактор. По последна информация проблеми се наблюдават на всичките шест реактора на централата – компанията Tokyo Electric Power – не са осигурили на населението необходимата и пълна информация за аварията.

Около 450 000 души живеят сега в организирани от властите временни лагери, мнозина спят на подовете на училищни спортни зали. В близките дни в най-пострадалите райони в Североизточна Япония прогнозите са за студове и сняг, което още повече ще утежни положението на оцелелите.

Речта на императора


В сряда японският император Акихито излезе с безпрецедентно обръщение към нацията, за да изрази скръбта си за хилядите загинали в резултат на земетресението и цунамито на 11 март.

Това бедствие е най-разрушителната природна катастрофа в Япония след Втората световна война, свидетелстват последните оценки на загиналите.

"Броят на загиналите от ден на ден се увеличава и не знаем колко хора са станали жертви. Моля се за спасението на всички", каза император Акихито.

Япония е разположена в крайно сеизмично опасна зона и обществото е приспособено за живот в условията на чести земетресения – вторични трусове след петъчното земетресение с магнитуд около 6 по Рихтер продължиха и в сряда.

Щетите от стихията са стотици милиарди долари, а броят на загиналите може да се окаже по-голям от този на земетресението в Кобе – тогава загинаха 6400 души.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати