29 Март 2024 г. Петък

Четири държави може да ударят Либия до часове

2011-03-17 21:46:47

Франция, Великобритания, Катар и ОАЕ може да нанесат авиоудари по позициите на либийския лидер Муамар Кадафи още в близките часове – след гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията за защита на цивилното население на Либия, предаде Франс прес, като се позова на френски дипломатически източници.

"Авиоудари може да бъдат нанесени тази нощ или в петък", заявил източник пред агенцията. В събота в Париж може да се проведе тристранна среща между Евросъюза, Африканския съюз и Лигата на арабските държави за ситуацията в Либия. Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува резолюцията в 0,00 часа българско време тази нощ.

От средата на февруари в Либия се настоява за оттегляне на лидера на страната Муамар Кадафи, който управлява над 40 години. Международните организации заявяват за хиляди жертви в сблъсъците между въстаниците и правителствените войски.

Кадафи обаче твърди, че всъщност армията се бори с бандити, които тероризират населението.

Против либийското ръководство на 26 февруари вече бяха наложени санкции от Съвета за сигурност на ООН. Мерките, призвани да преустановят убийствата на противниците на режима на Кадафи, предвиждат ембарго на търговията с оръжие с Либия, замразяване на сметките и забрана за задгранични пътувания на либийския лидер, семейството и близките му.

След това Франция и Великобритания издигнаха идеята за създаване на зона, забранена за полети, която да се поддържа от Лигата на арабските държави. 

Ливан – единствената арабска страна в Съвета за сигурност на ООН – взе инициативата в свои ръце. Все още обаче остава без отговор въпросът кой ще упражнява контрол над въздушното пространство на Либия и доколко изобщо той е полезен. 

Още не е ясно с кого ще се наложи да се воюва на либийска земя. Франция и Великобритания предлагат също да нанесат точкови авиоудари по военните летища на Кадафи.

В четвъртък френският външен министър Ален Жупе отиде в ООН, за да ускори гласуването на резолюцията, съобщи РИА Новости.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати