23 Април 2024 г. Вторник

Не можем дори да помислим за смъкване на акциза!

2011-03-17 16:50:53

България и всяка друга страна от ЕС дори не може да си помисли за намаляване на акциза на горивата. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Брюксел след срещата си с еврокомисаря по данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета.

Не са възможни промени под минимума на акциза, който вече е постигнат от нашата страна за бензина. За дизеловото гориво минимумът ще бъде достигнат през 2013 г., отбеляза Дянков. 

Разговорът по тази част от темите на срещата бе доста кратък, не е възможно която и да е държава да направи стъпка в тази посока, защото това означава дерогация от  влизането ни в ЕС и подобно решение трябва да се вземе със съгласието на всички страни от общността, добави той.

Вицепремиерът уточни, че се подготвя европейска директива, предвиждаща от 2013 г. акцизът на горивата да не бъде определян на литри, а върху частите въгледорен диоксид, които замърсяват околната среда. 

Очаква се директивата да бъде готова тази пролет. Тенденцията, която ще предложи ЕК, е да се оскъпява дизелът спрямо останалите горива, защото той замърсява повече, особено в сравнение с биогоривата, отбеляза Дянков. Така дизелът ще поскъпва, а биогоривата ще поевтиняват, уточни той.

В разговора с българския вицепремиер комисарят Шемета е заявил, че едва ли е възможно да се очаква поевтиняване на дизела у нас. Общ европейски разговор по темата за цените на горивата имаше на срещата на финансовите министри в Брюксел по-рано тази седмица.

Изводът е, че фискалната политика на държавите не може да се променя по средата на годината, както и заради теми, които могат да имат краткосрочен характер, посочи вицепремиерът Дянков. 

Сегашната ситуация е възможност да се мисли за повече инвестиции в обществения транспорт, в железници и електромобили, добави той.

 


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати