25 Април 2024 г. Четвъртък

ООН: При атака срещу Бенгази ще има много цивилни жертви

2011-03-17 07:48:40

Ако силите на Муамар Кадафи предприемат бомбардировка и сухопътна атака срещу контролирания от бунтовниците Бенгази, това ще доведе до огромен брой цивилни жертви, предупреди Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, цитиран от ДПА.

Убийството на невъоръжени мирни граждани е престъпление срещу човечеството и отговорните за него ще трябва да отговарят пред правосъдието. Насилието трябва да спре, заяви той, цитиран от Франс прес, при посещение в Гватемала за среща на президентите на страните от Централна Америка, посветена на сигурността.

Офанзива срещу такъв градски център би изложила на голям риск живота на много мирни граждани, каза говорителят на ООН Мартин Несирки.

Генералният секретар призовава всички страни в конфликта да пристъпят към незабавно примирие и да спазват резолюция 1970 на Съвета за сигурност.

Резолюция 1970 бе приета единодушно на 26 февруари. Тя налага оръжейно ембарго на Либия и забрана за пътуване и замразяване на авоарите на Кадафи, членове на семейството му и на високопоставени либийски представители, пише БТА.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН се споразумя по проекторезолюция, предвиждаща забранена за полети зона над Либия, предаде АФП, позовавайки се на дипломати. Проекторезолюцията ще се гласува в четвъртък.

По-рано либийската телевизия излъчи обръщение на либийската армия, която даде ултиматум на жителите на град Бенгази - столицата на опозицията, до полунощ местно време (22 часа по Гринуич) да напуснат завзетите от бунтовниците райони и местата край оръжейни складове, съобщи Ройтерс.

Според местното население обаче в града е спокойно след ултиматума.

Животът в Бенгази тече нормално, казал по телефона местен жител. Информацията е потвърдена и от лекар от една от болниците в града.

Няколко линейки се движат между Бенгази и Адждабия, посочил той, имайки предвид разположения западно от Бенгази град, където имаше сражения между правителствените сили и силите на опозицията. Това нямаше да е възможно, ако войските на Кадафи наближаваха Бенгази, подчертал лекарят.

Пред ливанската телевизия Ел Би Си Ти Ви полковник Кадафи каза, че не очаква битка в Бенгази (средище на създадения от бунтовниците преходен национален съвет) и че либийският народ съдейства за прочистването на града от всякакви "елементи на Ал Каида".

В интервю за френския в. "Фигаро" Муамар Кадафи изключи диалог с бунтовниците, които смята за агенти на "Ал Кайда". Това не са хора, с които можеш да планираш диалог, понеже „Ал Кайда“ не влиза в диалог с никого. Ако светът иска да разговаря с "Ал Кайда", да влезе в диалог с Бин Ладен, каза либийският лидер.

"Моя грижа е да освободя населението от въоръжените банди, завзели Бенгази, казва в интервюто Кадафи, след като ден по-рано заяви, че е решен да смаже враговете на режима. Ако използваме сила, за един ден ще си върнем контрола над страната", твърди той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати