27 Април 2024 г. Събота

Кой иска да инвестира в кочина?

2011-03-17 07:45:02

Премиерът Бойко Борисов заяви, че докато той е на власт, в страната ще има дисциплина. Той беше категоричен, че няма как цените на стоките и услугите да паднат.

"Сега има пазарна икономика, цените на петрола се повишават. Сега има световна финансова криза, икономическа криза, земетресение и цунами", обясни ситуацията премиерът пред TV7.

Управляващите нямат намерение да взимат заем, тъй като нямало икономическа или финансова логика за това той да се похарчи за заплати.

"Това поколение и предишните поколения, които се подвеждаха от предишните партийци, ако се подведат пак, си е тяхна работа. Заем за заплати взе Унгария и фалира. Аз това няма да го направя, докато аз съм на власт, няма да направя това", каза Борисов.

За пореден път той повтори тезата си, че това, което се строи в страната, ще носи приходи в бъдеще, а районите след построяването на магистралите ще станат "оазис на развитието на икономиката".

"Чужденците не искат да инвестират в кочина", отсече Борисов.

Премиерът категорично отхвърли обвиненията, че магистралите се строят некачествено, върху пепел. 

"СДС, ДСБ, ДПС ни атакуват. Можете ли с нещо да си спомните мандата на ДПС или на СДС? За мен ще си спомняте, че съм направил "Тракия", "Струма", "Хемус", Южната дъга на Околовръстното шосе на София", вярва си Борисов.

"Колкото повече врагове имаш, значи, че толкова по-добре работиш. Ако всички ни харесват, това означава, че не работим", подчерта премиерът.

Относно цените на горивата премиерът изтъкна, че политическите партии, които призовават за намаляването на акциза, са популисти, тъй като за това трябвало разрешение от ЕС. 

"От тези няколко мерки целим да свалим цената с 15-20 стотинки, като всички се обединихме около идеята, че всеки трябва да отстъпи по малко от своите позиции. Мисля, че ако сработят мерките, може да отидем към намаляване на цената на горивата – дизел и бензин", коментира Борисов срещата от сряда на работната група, обсъждаща цените на горивата.

Той припомни, че две години цената на газа не е вдигана, токът също не е увеличен, а от първия си работен ден е увеличил пенсиите.

"Всеки министър на финансите е длъжен да бъде оптимист. В условията на най-тежките условия в света ние сме реалисти. Когато големите държави са зле и се задъхват, какво остава за малките като България, Румъния и Полша. В момента всичко се срива. Ние максимум успяваме да задържим ситуацията в страната", смята Борисов. 

"Българинът не се чувства сам виновен, а винаги си търси друг виновен. Никога не съм обвинил народа. Част от него работи и печели пари. Аз искам да помогна на останалата част. Най-лесно е да се харчат събраните пари", допълни още той. 

По отношение на изнесените изследвания от агенция "Медиана", които показват, че  доверието в ГЕРБ се срива, премиерът заяви, че социологът Кольо Колев бил най-добрият приятел на президента Първанов.

"Този човек Колев нищо не разбира. Той прогнозираше, че ще имаме двадесет и няколко процента, но ние спечелихме парламентарните избори с над 40%. Той ни даваше прогнози, че с БСП сме равни, но ние ги бихме", подчерта премиерът.

Той беше категоричен, че правителството работи много по-добре от миналата година и това си личало по умората на хората.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати