23 Април 2024 г. Вторник

Мераклиите за посланици – все ченгета

2011-03-17 06:29:01

Списъкът с новите посланици на България, който се очакваше да бъде на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се оказа, че се нуждае от спешни корекции.

Това е изводът на Министерството на външните работи, след като комисията по досиетата поднесе поредната порция дипломати с агентурно минало.

В листата от близо 75 нови имена едно от най-големите разочарования за ръководството на МВнР е шефът на дирекция “Човешки ресурси” Иван Василев, съобщава „24 часа”.

Главният кадровик на министерството бе предвиден за посланик в Унгария, където трябваше да смени сегашния шеф на мисията Димитър Икономов, чието име излезе още преди време като щатен офицер от Второ главно управление на ДС.

Оказа се обаче, че предвиденият му наследник има картон в същото ВГУ.  Според разсекретените данни той е бил съдържател на явочна квартира.

Освен това по ирония на съдбата Василев е носел гордо агентурния псевдоним... Будапеща.

С  картонче се оказа и гласената за важна европейска столица Людмила Божкова.

Друг потенциален бъдещ посланик, чието име излезе в списъка, е Николай Трифонов.

Той бе шеф на дирекцията за анализи на министерството по времето на министър Румяна Желева, а също и втори човек в мисията ни в Брюксел. От близо година той е в София и дори се яви на конкурса за генерални консули Временно управляващият посолството ни във Виена

Огнян Чампоев изненадващо излезе също в последния списък на комисията по досиетата като сътрудник на външното разузнаване.

Чампоев, който преди години управляваше представителството ни в Страсбург, а в началото на 90-те години посланик в Камбоджа, сега е бил проверен, защото между пролетта на 2007 г. и лятото на 2008 г. е бил началник на отдел в министерството.

Проблемът с назначението на посланици ескалира в края на 2010 година. Тогава  комисията по досиетата обяви имената на повече от 200 високопоставени български дипломати, които са работили за бившите комунистически тайни служби.

От тях 88 души се оказаха действащи служители.

Оттогава досега мандатите на проблематичните шефове на мисии не само че не бяха прекратени, но на някои от тях бяха удължени заради липсата на нови имена.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати