29 Март 2024 г. Петък

Борисов - борец №1 с контрабандата

2011-03-16 21:13:04

Акцизът на цигарите няма да бъде променян до 2013 г. В Закона за акцизите и данъчните складове ще залегне дългосрочен план за неговото поетапно увеличаване след посочения срок.

Това стана ясно на среща на премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с представители на компаниите "Филип Морис България", "Булгартабак Холдинг", "Бритиш Американ Табако България", "Джапан Табако Интернешънъл България" и "Импириъл Табако България", съобщиха от МС.

Премиерът изрази решимостта на кабинета да се бори с контрабандата на цигари до край и още веднъж потвърди, че това е един от приоритетите в неговата програма. Бойко Борисов запозна представителите на фирмите с мерките, които се вземат по този въпрос.

„Специализираният съд срещу организирани престъпни групи, който ще заработи от месец август, е една от превантивните мерки в борбата с контрабандата”, отбеляза Борисов. 

Симеон Дянков пък подчерта важността от осигуряване на предвидимост на бизнес средата в България и стабилност по отношение на акцизите върху цигарите като начин за противодействие срещу незаконната търговия.

На срещата беше обсъдено и въвеждането на по-строги мерки за контролиране на продажбата на тютюневи изделия на големите пазари в страната.

Директорът на Агенция “Митници” Ваньо Танов, които също присъства на срещата, допълни, че вече има създадени мобилни групи за проверка на автомобили,  превозващи акцизни стоки.

Представителите на индустрията подкрепиха намерението на правителството да поддържа стабилен акцизен режим до 2013 г. и за поетапно увеличаване на акцизите до 2018 г. като ключова мярка за ограничаване на незаконната търговия, увериха от МС.

"Стабилен и ефективен акцизен режим, както и строгото прилагане на съществуващото законодателство в борбата с контрабандата на цигари са основните предпоставки за постигане на положителни резултати", каза след срещата генералният мениджър на "Филип Морис България" Никитас Теофилопулос.

"Ние сме свидетели на решимостта на правителството да се бори с проблема с незаконната търговия с цигари и ще продължим да подкрепяме тези усилия", заяви той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати