29 Март 2024 г. Петък

Ройтерс: Румъния между корупцията и Шенген

2011-03-16 19:31:25
Всеки служител на граничния пункт между Румъния и Молдова е вземал до 1000 леи, или 332 долара, на смяна, за да си затваря очите за контрабанда на цигари или нередовни документи, твърдят румънските прокурорите за борба с корупцията, съобщи "Ройтерс". В същото време средната месечна заплата на граничните служители е едва 1426 леи.

Според разследващите органи изнудванията на ГКПП Албита са били напълно организирани, рутинни и много доходоносни, а също и одобрявани от началството. Миналия месец бяха повдигнати обвинения срещу 40 граничари, работили на Албита.

Корупционните действия не са били извършвани индивидуално, а след предварителна уговорка между всички участници, заяви прокуратурата. Сумите са били събирани редовно от дежурните и разпределяни в края на смяната, което е било известно и толерирано от началника.

Тъй като Румъния продължава да среща пречки в усилията си да се присъедини към шенгенското пространство, проблемът с корупцията стана приоритет на страната, отбелязва "Ройтерс".

Но остава факт, че четири години след присъединяването си към Европейския съюз (ЕС) Румъния все още не е осъдила нито един високопоставен чиновник или министър. През декември 2010 г. Франция и Германия се противопоставиха на присъединяването на Букурещ и София към Шенген именно заради ширещите се престъпност и корупция.

Корупция по високите етажи

Подкупите, бюрократичните спънки и тромавата съдебна система в Румъния и съседна България са основни фактори, които отблъскват инвеститорите. Даването на рушвети на зле платените лекари или чиновници, за да ускорят услугите, е разпространена практика.

Двете държави все още са най-бедните членки на ЕС и заедно с Гърция оглавяват класациите за корупция, пише изданието.

Румъния беше допусната в ЕС заради обещанието, че ще премахнем системната корупция, а Шенген е последният лост - когато това приключи, нищо друго няма да остане, каза Алина Мунджиу-Пипиди от Румънско академично общество.

Ако искаш митническите служители да устоят, трябва да балансираш по-добре съотношението цена - полза. Ние им плащаме 200 евро на месец, по-малко отколкото получават като подкуп от един човек, уточни тя.

Румъния все още не е привела в действие новите наказателен и гражданско-процесуален кодекс, за да улесни наказателното преследване и да ускори съдебните решения. Средностатистическите дела обикновено се разглеждат в рамките на три години. Тези, в които са замесени министри и депутати обаче, са безкрайни и не стигат до решение дори на първа инстанция, твърди експертът.

Корупцията е основната причина, поради която Румъния е използвала по-малко от 10 процента от 20-те милиарда евро от еврофондовете за подобряване на остарялата си инфраструктурна, здравна и образователна система, смятат анализатори.

Разочарование

Букурещ настоява, че е спазил изискванията за присъединяване към Шенген. Според Румъния разследванията срещу гранични служители, включително уволняването на шефа на митниците, показват, че е сериозна в борбата за изкореняване на корупцията.

Според Гай Бароу, партньор в консултантската фирма "Кандол" в Букурещ, страната върви в правилната посока. Той смята, че целият шум е за пред съответната вътрешна публика във Франция и Германия, което обаче не означава, че няма още много работа за вършене в правосъдните системи на Румъния и България.

На границата с Молдова при Галац, южно от Албита, служителите се радват да покажат наскоро инсталираните инфрачервени сензори и сензори за движение, както и камери за наблюдение, но предпочитат да не обсъждат корупцията.

Целият ни персонал се проверяваше много внимателно по всеки повод, всеки месец, за да можем да влезем в Шенген, каза Лауренциу Санду, командир на граничен патрулен кораб по Дунав. Сега сме малко разочаровани, че това беше отложено, но оборудването е тук, допълни той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати