19 Април 2024 г. Петък

Ядрената криза в Япония навлиза в най-лошия сценарий

2011-03-16 18:55:22

Ядрената криза в Япония се развива според най-лошия сценарий. Това заяви шефът на "Росатом" Сергей Кириенко.

Москва все още не получава от японците пълна информация за ситуацията.

"На базата на това, с което разполагаме, можем да заключим, че прегряването на реакторите показва ескалиране на кризата по логиката на сценария за най-неприятното развитие", допълни руският експерт.

Най-лошият сценарий означава топене на ядрото и на шестте реактора. Това ще предизвика изхвърляне на радиация в атмосферата и вероятно експлозия, която ще създаде огромни проблеми за Япония.

Оценка за японската ядрена криза даде и „Сидни морнинг хералд”. Според вестника ситуацията се влошава.

Японското правителство оповести, че две от ядрата във Фукушима-1 може да се окажат повредени, като едно от тях дори може да е причина за радиационно изтичане.

На фона на ядрената катастрофа не по-малка е тревогата на чуждите държави за 58 гражданите, които преди бедствието са живели в силно засегнатите от трагедията райони и с които все още не е установен контакт. 

Спасителните операции продължават при ниски температури и на фона на недостига на храна, гориво и чиста вода в североизточната част на Япония. 

Що се отнася до материалната страна на кризата, по данни на полицията от труса и опустошителните вълни до момента са разрушени 77155 сгради.

Японските власти потвърдиха, че вследствие на бедствието в страната са загинали 4314 души, 8606 са изчезнали, а 2282 са пострадали.

Броят не жертвите е този на загиналите, чиято самоличност е била идентифицирана. Властите се опасяват, че реалният брой на жертвите ще надвиши значително 10 хиляди души предвид множеството хора, които са в неизвестност.

Що се отнася до разрастналото се безпокойство в почти всички страни по света Световната здравна организация заяви, че няма доказателства за някакво значимо разпространяване по света на радиацията от авариралата японска ядрена централа. СЗО призовава хората да запазят спокойствие.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати