26 Април 2024 г. Петък

Япония губи контрол върху ядрената криза, икономиката й е в шок

2011-03-16 11:52:57

Япония, изглежда, е загубила контрол над ядрената си кризаслед последните експлозии в атомната централа северно от Токио, пише „Файненшенъл таймс”, цитиран от БТА и ТВ Европа.Министър-председателят Наото Кан призова за спокойствие, но същевременно събитията ускориха паническото разпродаване на акции на Токийската борса.

Индексът Nikkei 225 Stock Average отбеляза понижение с 10.5 на сто във вторник, след като падна с 6.2 на сто в понеделник.

Според изданието японският фондов пазар е загубил една пета от стойността  си заради земетресението, което разтърси страната миналия петък.
 

В изявление по телевизията във вторник министър-председателят заяви, че  "опасността от изтичане на радиация допълнително се увеличава", но увери, че "всички възможни мерки" са били взети за ограничаване на течовете. Премиерът призова нацията „да се държи спокойно".

По-рано същия ден Кан критикува Tokyo Electric Power (Tepco), оператор на ядрената централа, и посочи, че компанията се е забавила при оповестяването на данни за инцидента. Той каза, че кадри за експлозиите са били излъчени по телевизията, но министър-председателят не е бил уведомен своевременно. "Какво, по дяволите, става?'', възкликна министър-председателят. 

Кан призова Tepco да не изтегля служителите от централата. "Вие сте единствените, [които могат да решат кризата]. Отстъпление е немислимо ", заяви министър-председателят.

Правителството, както и обществеността, са недоволни от начина, по който компанията предоставя информация във връзка с атомната централа.

Шан Наир, ядрен физик, заяви, че ставащото във „Фукушима” е "лош инцидент", но "не е Чернобил". Той добави, че в най-лошия случай то би могло да причини широко разпространение на радиоактивно замърсяване в Япония.

"Ние сме в неизследвана територия. Досега сме имали самокомпютърни симулации на този вид сценарий", каза още Наир.

По-нататък в публикацията се казва, че част от персонала на атомната централа е изтеглен, а останалите служители се опитват да охлаждат увредените реактори. Правителството препоръчва на жителите в районите около централата да не напускат домовете си. 

Според Международната агенция за атомна енергетика Япония вече е поискала експертна помощ за справяне със ситуацията.

Броят на потвърдените смъртни случаи и на водещите се в неизвестност в Япония след разрушителното земетресение и цунами надхвърли 11 хиляди души, предава АФП, позовавайки се на японската полиция. Потвърдена е смъртта на 3676 души.

Броят на хората в неизвестност нарасна с повече от 800 души до 7557 общо души. Ранените са 1990 души.

Според полицейския началник на японската префектура Мияги, една от най-засегнатите от бедствието префектури, се очаква броят на смъртните случаи да надвиши 10 хиляди души само в тази префектура.

По време на мащабните спасителни усилия има мрачни сведения за тежки загуби на живот на територията на източния бряг на остров Хоншу. Там чудовищните вълни унищожиха или нанесоха щети на повече от 55 380 домове и други сгради.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати