27 Април 2024 г. Събота

Колко ще струва голямото местене на държавните служители?

2011-03-16 08:30:38
Колко би струвало преместването на част от държавната администрация в Пловдив и Варна и това ще я направи ли по-ефективна? Ще бъдат ли оправдани разходите, които със сигурност ще достигнат милиони левове? 

Преди два дни бе оповестена идеята Изпълнителната агенция по горите да отиде в Пловдив, а Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – във Варна или в Бургас. 

Рисковете са, докато трае преместването, да не се върши никаква работа, а започналите реформи да спрат, предупреждават експерти. 

По данни на синдикатите, ако идеята се осъществи, от Агенцията по горите трябва да бъдат преместени 170 души, а от ИАРА – около 100.

Преди да се предлага местене на администрацията, първо трябваше да се направи анализ на разходите и на ползите от тази мярка. Той не се прави, защото очевидно тя е крайно неефективна, заяви Михаил Андреев от Института за пазарна икономика.

Според него, ако администрацията иска да е ефективна, трябва да предоставя електронни услуги, а не да обикаля страната.

„Ако имаме електронно управление, няма значение къде е дадена администрация, комуникацията се улеснява. Само развитието на е-услугите ще облекчи бюджета и това трябва да е посоката в дългосрочен план“, твърди експертът.

В ерата на електронните комуникации ние парадоксално продължаваме да правим механични реформи и промени с неясен ефект. Вместо да се прибягва до отдавна остарели методи, по-скоро трябва да се пристъпва към реална децентрализация, при която се делегират права и отговорностти на общинските администрации за извършване на определени дейности, посочи Андреев.

„Местенето ще струва скъпо, но всъщност разходите ще се мултиплицират. Ще настъпи хаос и голяма част от дейностите няма да се извършват. Още по-скъпо ще ни излезе загубеното време“, коментира експертът.

Според Камен Колев от БСК от гледна точка на бизнеса това решение е уместно, защото публичните услуги на двете администрации имат повече бенефициенти в Пловдив или по Черноморието, отколкото в София.

Що се отнася до електронното управление, Колев отбеляза, че досега България е похарчила 200 млн. евро и е въвела 20-25 е-услуги. За разлика от нас, Естония за 2 години е въвела 700 услуги срещу похарчени 51 млн. евро.

Тачо Пашов, председател на УС на Национална асоциация на рибопроизводителите, коментира, че не очаква съществено влияние върху сектора с местенето на ИАРА. Проблемът на администрацията е наличието на некоординираност или неефективност, а не местоположението, допълва той.

Процесът на децентрализацията няма нищо общо нито със седалището на институциите, нито с преместването на един държавен орган от столицата в някой областен град и няма нищо общо със засилването на местната власт за сметка на централната. Това се посочва в декларация на организации от горския сектор – Асоциация на горските фирми, Асоциация Общински гори, БУЛПРОФОР, Национално сдружение на собствениците на недържавни гори "Горовладелец", КНСБ и КТ "Подкрепа".

Според тях изнасянето на държавния орган за контрол върху дейностите в горските територии на 150 км от министерството би затруднило координацията в момент, в който горската администрация трябва реално да реформира сектора.

Едно преместване на агенцията би породило огромни социално-битови проблеми на вече утвърдени специалисти, призвани да осъществят тази реформа, посочват организациите.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати