24 Април 2024 г. Сряда

Гейтс: Русия се държи шизофренично за Иран

2010-06-18 19:21:17

Подходът на Русия към Иран е шизофреничен - тя гони търговски връзки, а едновременно с това признава, че сдобиването на Ислямската република с ядрено оръжие би било голяма заплаха за нейната сигурност, заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от Ройтерс.

Русия подкрепи миналата седмица четвъртата резолюция на Съвета за сигурност със санкции срещу Иран.

Тя обаче даде да се разбере днес, че подкрепата й за наказателните мерки срещу Ислямската република има своите граници, като разкритикува САЩ и ЕС за това, че наложиха едностранно допълнителни санкции на страната.

По време на изслушванията в сенатската комисия по въпросите на въоръжените сили, посветени на ратификацията на новия договор с Русия за стратегическите нападателни въоръжения, шефът на Пентагона сподели безпокойствата на един сенатор по повод дългосрочните търговски връзки на Москва с Техеран.

Вие току-що насочихте внимание към един вид шизофреничен подход на Русия към Иран,

заяви Гейтс.

Той разказа, че когато е бил в Москва преди три години, Владимир Путин, по онова време президент, му казал, че смята Иран за най-голямата заплаха за националната сигурност на Русия. И все пак Москва има там търговски интереси, които датират от над 20 години.

По време на посещение в Москва през 1992 г. като директор на ЦРУ Робърт Гейтс поставил въпроса за руската подкрепа за построяването на ирански атомен реактор.

Гейтс коментира, че не смята търговските възможности, които предлага Иран, за неповторими.

Американското разузнаване има данни, че Техеран може да проведе

атака срещу Европа с "десетки или стотици" ракети,

което може да наложи сериозни промени на американската система за противоракетна отбрана, заяви още Гейтс.

Президентът Барак Обама обяви през септември, че нараства опасността от иранския арсенал от ракети с малък и среден обсег, когато обяви промяна на плановете за противоракетна отбрана на САЩ.

Новата програма, наречена "фазов адаптиран подход", използва прихващачи с наземно и морско базиране, за да защити съюзниците от НАТО в региона, вместо по-големите оръжия, предназначени за спиране на ракети с голям обсег.

Един от разузнавателните елементи, който допринесе за решението за промяна на системата за ПРО на САЩ, са били данните, че ако Иран предприеме атака срещу Европа, няма да използва само една, две, или няколко ракети, аргументира Гейтс подкрепата си за плана за подобряване на ракетната защита до 2020, въпреки възможната съпротива от страна на Москва.

Министърът на отбраната се яви пред Сената заедно с други важни представители на администрацията на Обама, сред които държавният секретар Хилъри Клинтън, за да убеди републиканците да ратифицират новия договор СТАРТ.

Американският държавен секретар изрази задоволство от решението на Русия

да замрази изпълнението на договора за продажба

на зенитни ракетни комплекси С-300 на Иран.

САЩ и Израел отдавна се противопоставят яростно на евентуалната доставка на тези системи на Ислямската република.

Ракетните комплекси С-300 могат да поразяват едновременно няколко самолета или ракети. Те биха позволили на Иран да защити своите ядрени обекти при евентуални въздушни удари. 

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати