29 Март 2024 г. Петък

Пролетната умора не е илюзия

2011-03-16 07:53:44
Пролетта е сезон, в който природата се събужда. Тя е определяна като символ на любовта, цъфтенето на цветята. Но в същото време тя е и сезон на продължаващите настинки, безсънието, лошото настроение... 

Организмът не реагира еднозначно на смяната на годишните времена. Есенното мрачно настроение се обяснява с влошаването на времето и с недостига на топлина и светлина. Но защо тези неприятни усещания се повтарят и през пролетта?

Всички живи същества се подчиняват на биоритмите. В зависимост от тях се променя и нашето здравословно състояние, интелектуалните ни възможности и настроението. А конкретна причина за това са промените в концентрацията на хормоните в кръвта.

От тази гледна точка зимата и лятото са относително стабилни периоди, но през пролетта и есента организмът е в преход – той се пренастройва. 

През пролетта се ускорява обмяната не веществата, клетките растат активно, а това разстройва дейността на някои органи. Затова се изострят и някои здравословни проблеми - особено гастрити и язви.

През пролетните месеци храносмилателната система започва да работи по-активно, но се отделят по-малко защитни ферменти. Ако човек е изложен на по-голям стрес през този период, рискът за здравето нараства.

Медицина не приема ”на сляпо” това обяснение на пролетния дискомфорт. Според специалистите, изострянето на различни състояния през пролетта се дължи са Недостиг на енергия
През зимата натрупаните от организма “запаси” се изчерпват, а възстановяването им все още не е достатъчно активно. Затова проявите на отпадналост и понижаване на имунитета са често срещани.

Обездвижване
По правило през зимните месеци човек се движи по-малко, а прекарва повече време на закрито. Резултатът от всичко това е поява на апатия, отпадналост, болки в мускулите и ставите.

Слънчева радиация
Тя са засилва през пролетта, а заедно с нея нараства и емоционалната възбудимост.

Резки промени в атмосферното налягане
Те предизвикват главоболие, общо влошаване на здравословното състояние, понижаване или повишаване (в зависимост от особеностите на организма) на кръвното налягане.

Променливост на времето
Резките промени във времето – значителните температурни амплитуди, подлагат тялото на допълнителен стрес. В същото време всеки бърза да се раздели с дебелите дрехи, шаловете и шапките. Всички тези фактори, в комбинация с отслабения често имунитет правят чести острите респираторни заболявания.

Недостиг на витамини
Недостатъчното количество витамини и минерали предизвиква сънливост, понижаване на работоспособността, лесна умора, особено в края на работния ден. Настроението също рязко се променя. Денят нараства, а организмът има нужда от време, за да се пренастрои към подобно натоварване. Ето защо най-вече по-възрастните хора, децата и всички, прекарали настинка или грип (както и чувствителните към метеорологичните промени) задължително трябва да приемат повече витамини.

Меланхолията и тревожността са чести спътници на пролетта. Изследвания показват, че и мозъкът функционира различно през различните сезони. Така например през зимата са особено активни областите в него, които отговарят за възприемането и обработването на информацията, а тези, които са ангажирани с взимането на решения са затормозени. През пролетта нещата се обръщат, нарушава се цикълът “възприятие – дейност”. В резултат на това възникват сънливостта, равнодушието и лошото настроение.

Според психиатрите, сезонните депресии зачестяват на възраст 20-30 години, като при жените те са 2-3 пъти по-често срещани отколкото при мъжете. По мнение на доста специалисти в основата на този тип разстройство стоят промените в осветеността. 

Слънчевата светлина оказва непосредствено влияние на здравето - тя предизвиква нервни импулси, идващи от ретината на очите към хипоталамуса, който участва в регулирането на настроението, съня, апетита и нивото на хормоните.

Според други мнения, повечето пролетни проблеми със здравето са резултат най-вече от особеностите на характера - оптимистите “виждат светлината” във всякакво време, а песимистите не са радват и на слънцето...

Жените са предразположени в по-голяма степен към депресията, тъй като те са по-емоционални в своите възприятия, т.е. тяхната психика е по-уязвима. 

Сезонните депресии като правило не са особено силни и опасни, но някои техни прояви следва да се наблюдават, за да се вземат при нужда съответните мерки.

Независимо дали се дължат на едни или други причини, пролетните проблеми не са заблуда или самовнушение. Независимо от факта, че науката не може все още да даде точно обяснение за природата на пролетната депресия, ако тя продължава повече от месец и се повтаря всяка година, задължително трябва да се потърси консултация със специалист. Хората със склонност към стомашни и чревни заболявания пък трябва да обръщат по-голямо внимание на рационалното хранене.

Няколко “пролетни”

• Яжте на всеки 4 часа. Не се отказвайте от вечерята, но тя трябва да бъде лека (плодове, кисело мляко). Бъдете внимателни с продуктите, стимулиращи секрецията на стомашния сок - подправките, силния чай, кафето, пушените продукти.

• Спазвайте строг дневен режим. В преходния период се нуждаете от здравословен сън. Ако страдате от гастрит, работата на смени не е за препоръчване. 

• Пролетта не е правилния сезон за спазване на диети – особено първите месеци. Организмът има нужда от разнообразна храна, богата на витамини и минерали, без да се злоупотребява с мазнините и въглехидратите.

• Приемайте повече витамини! Те ще премахнат раздразнението, ще нормализират работата на нервната система, ще подобряват състоянието на кожата и косата. Богати природни източници на витамини са месото, изварата, прорасналата пшеница, копърът, магданозът, целината, прясната бирена мая.

• Увеличете приемът на витамин С! Сънливостта и постоянните настинки са един от сигналите за недостиг на аскорбинова киселина. Богати на този витамин са шипката, касисът, цитрусовите плодове, киселото зеле.

Как да кажем “не” на мрачното настроение

• Започвайте деня с контрастен душ, утринна гимнастика и любимата си музика.

• Възползвайте се от цветотерапията – избирайте си дрехи с ярки и жизнерадостни цветове.

• Разхождайте се повече!

• Един банан или парченце шоколад са напълно достатъчни да ви върнат доброто разположение на духа - те съдържат триптофан - натурален антидепресант.

• Стойте повече време на слънце - това ще повиши настроението ви и ще зареди тялото с енергия.
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати