29 Март 2024 г. Петък

Той бие ли жена си? А децата си? А дали не измъчва котки?

2010-07-15 09:22:13

Защо комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните?

Тази тема обсъждаха на съвместна пресконференция днес представители на групите „Заедно срещу насилието срещу животни“ и „Затвор за садиста, отрязал краката на кучето в Дряново“ във Фейсбук, фондация „Четири лапи“, гражданска група „Град за отговорни хора“ и организацията Animal Rescue.

Депутатите не намират насилието над животни за престъпно

„Преди година говорихме за насилието над животните с призив то да бъде инкриминирано, година по-късно няма промяна.

Един от депутатите – Как аз да си коля прасето“? Дали той, колейки в двора прасето си по особено жесток начин, нямало да попадне под ударите на закона...

Според нашите депутати насилието над животните не е престъпно. Те живеят в изолация, те не контактуват с това общество, те не знаят и не искат да знаят проблемите на обществото!

Те се интересуват как да си колят прасето или кокошката и как да идат на лов да отстрелят защитено животно и да не попаднат в затвора“.

Това каза Явор Гечев от „Четири лапи“. Той посочи, че от държавите в Европа, включително Русия и Турция, единствено в Босна и Херцеговина, Албания и България жестокостта към животни не се счита за престъпление.

54% от българите са за инкриминиране на насилието над животни

През 2009 г. се проведе кампания „Срещу насилието“, целяща инкриминиране на проявите на особена жестокост към животни и организирането на боеве с животни.

След тази кампания организирането на боевете с животни беше определено като престъпление в Наказателния кодекс (НК). Тези боеве обаче продължават да се провеждат.

"Само в Босна и Херцеговина, Албания и България жестокостта към животни не се счита за престъпление."

През 2010 г. стартира масова кампания за промяна в НК за инкриминирането на особена жестокост към животните, като днес беше внесена подписка с подписите на 58 000 граждани.

След стартирането на инициативата за по-малко от 4 месеца бяха показно извършвани нови актове на насилие спрямо животни, с проява на особена жестокост и агресия.

Във Фейсбук над 250 000 души се събраха в страницата на социалната група „Заедно срещу насилието над животни“ и „Затвор за садиста, отрязал краката на кучето в Дряново“, съобщи Ален Попович, един от създателите на групите.

Организаторите на кампанията настояват да присъстват на следващото заседание на комисията, за да изразят аргументираната си позиция относно зачестилите случаи на убити по особено жесток начин животни, случаите на пострадали хора от безстопанствени животни, както и за нападенията срещу хора от домашни животни.

Проучване сочи, че 54% от българите са за инкриминиране на жестокостта към животни.

„Ние също не искаме бездомни животни. Не е нужно да си родител, за да проявяваш състрадание към пострадали от животни хора.

Асоциални животни има много, но има и много такива хора в нашето общество. Аз като човек не съм под общ знаменател с насилници, убийци и престъпници. Затова не бива и животните да се поставят под един знаменател“, заяви Маргарита Караиванова, създател на Фейсбук групата „Заедно срещу насилието над животни“.

Тя посочи, че над 70% от хората, са пострадали именно от домашни животни, като задължение на собствениците е да контролират животните си.

Насилниците над животни са с поведенчески отклонения

Маргарите Караиванова обясни, че границата между насилие над животни и хора е много тънка. Тя цитира няколко проучвания по въпроса.

Според данни от 1983 г. от американския щат Ню Джърси, при 83% от случаите, при които деца са били жертва на домашно насилие, единият или двамата родители вече са имали предходни случаи на насилие над животни.

46% от осъдените за сексуални престъпления в САЩ са издевателствали над животни в зряла възраст, а 36% – в детството си.

При случите на стрелба в американски училища между 1996 и 1999 г. петима от всичките 11 извършители са имали документирани предишни случаи на насилие над животни.

Едно от най-шокиращите проучвания е направено от психолога Алан Брантли, който изследва близо 40 масови и серийни убийци в САЩ и открива, че абсолютно всеки един от тях в детството си е бил свидетел на насилие над животни или е измъчвал и убивал по жесток начин животни.

Според Американската асоциация на психиатрите насилието над животни е един от критериите за наличие на поведенчески отклонения.

Какво се случва у нас?

– 27-годишна жена от Харманли е простреляна със сачма над лявото око от мъж, стрелял всъщност по птици (30 юни 2010 г.);
– 80-годишна жена и брат й са жестоко пребити с метален прът в Бургас, защото се грижели за улични котки (29 юни 2010 г.);
– 14-годишно момче бе ранено в главата с въздушна пушка в Хасково, след като стрелецът го помислил за котка (15 юни 2010 г.);
– Бивш военен от врачанското село Бели Извор стреля по момче за един джоб джанки. Той вече бил изтребил всички кучета в района, включително домашен любимец (12 юни 2010 г.);
– 30-годишен мъж бе прострелян в лицето и бедрото от пловдивчанин, който се опитвал да убие улично куче (30 октомври 2009 г.);
– дете от София бе прието в Пирогов със сачма в ръката. Непознатите, стреляли по него, са убили кучето на семейството (20 август 2009 г.).

Не си покривайте очите, утре тази агресия може да е срещу вас!

„Не си покривайте очите! Не се превръщайте в щраусите, в които се превърнаха политиците“, заяви ветеринарят Мила Бобадова от гражданска група „Град за отговорни хора“.

Тя показа потресаващи кадри на убити по особено жесток и мъчителен начин животни, събрани само в последните 4 месеца.

„Това се случва във вашия град, във вашия двор, вашия блок. Познавате ли съседа си? Той бие ли жена си? А децата си? А дали не малтретира котки?“, попита д-р Бобадова. Тя сподели, че ежедневно вади сачми от телата на животни като подчерта, че има връзка между двата вида насилие – над животни и хора.

„Не забравяйте, че човекът, който стреля по животни, може утре да осакати вас, детето ви, вие не сте предпазени от тези хора“. Мила Бобадова описа типа човек, склонен към насилие над животни – „с проблеми с егото, слаб емоционално, сексуално или физически, който за да се докаже, измъчва по-слабите от него – жени, деца, животни“.

По отношение на организирането на боевете с животни, нейната позиция е, че пробацията не е адекватно наказание. Защото това е хазарт с плът, това е организирана престъпност. Д-р Бобадова посочи какво се случва на тези животни, ако загубят и са още живи – разчленяване, разстрел, обезглавяване.

"Човекът, който стреля по животни, може утре да осакати вас, детето ви"

В практиката си на ветеринарен лекар тя се е нагледала на случаи на особена жестокост към животни. „При всяка една такава случка аз си представям някой човек в същата ситуация. Утре вие може да сте жертва на тези садисти!“

Стела Райчева от Animal Rescue отбеляза, че повечето сигнали са получавали предимно от деца. „Представете си група уплашени, умълчани деца пред обезобразен и окървавен труп на животно...“ Според нея агресията обаче не остава само към животните. Те са лесна цел и затова ги виждаме най-често като жертви.

По думите й агресията се пренася и срещу хората, а за това имаме достатъчно примери в новините.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати