26 Април 2024 г. Петък

Поддръжници на Касим Дал организират среща с него, ДПС видя партийно строителство

2011-03-15 19:48:51
Приятели и поддръжници на изключения от ДПС Касим Дал организират среща с него на 27 март. Поканата за разговора е пусната вчера вечерта чрез "Фейсбук" от администратора на групата, подкрепяща Дал. От ръководството на ДПС видяха в инициативата първи стъпки към формиране на нова партия. Касим Дал беше с изключен телефон през по-голямата част от деня. По-късно той заяви, че ще отиде на организираната от поддръжниците му среща, но подчерта, че никой не е говорил с него за сформиране на гражданско движение.

Преди дни пред "Дневник" той заяви, че не инициира нищо, а само подкрепя хората, които са зад него в социалната мрежа без да ги подстрекава към някакви действия. "Утре ще го помолят да оглави партия, той просто ще се съгласи", коментира с полуусмивка зам.-председател на партията Алиосман Имамов пред "Дневник".

Касим Дал, който от години се считаше за втория човек в ДПС след лидера Ахмед Доган, обяви през януари, че напуска ръководството на партията и обвини Доган, че е допуснал изчезване на "каузата ДПС". Месец по-късно той беше изключен от партията. Подкрепиха го само организации на български изселници в Турция. От ДПС пък през последните дни предприеха изненадващ рейд в съседната страна за заздравяване на връзките си с българите там.

Близки до Касим Дал обясниха пред "Дневник", че идеята на доскорошния втори човек в партията е не да прави алтернативна структура, а да стимулира дискусия на местно ниво по проблемите в ДПС и така да принуди ръководството да вземе мерки и да реформира партията.

На заседания и форуми хората ни питат за ясните от доста време проблеми, притесняват се от хонорара на Ахмед Доган, от това какво пише в досието му, но партийните функционери не дават отговори и потушават дебата, идеята е ние и нашите хора да дадем нашите отговори. Това разказа съмишленик на Дал, пожелал анонимност. След като на централно ниво не пожелаха да ни чуят, затвориха си очите пред проблемите, сега се надяваме хората да продължат да поставят същите въпроси и дори това да отнеме месеци и години, все пак да има някаква реформа, допълни той. По думите му ако и след година, година и нещо, няма никаква реакция и нищо не се случи, едва тогава може да се мисли за нещо алтернативно.

Вчера вечерта администраторът на групата в подкрепа на Дал във "Фейсбук" е пуснал съобщение за предстоящата среща с молба желаещите да заявят участието си, за да се знае каква зала да бъде наета. Под съобщението има над 100 коментара. Множество хора са заявили желание да присъстват, някои дори споменават за организации с автобуси. Инициаторите дори обясняват, че ако има проблеми с транспорта, могат да предложат подкрепа. В отговор на притеснения на хора, че няма да успеят да дойдат, администраторите пък отговарят, че подобни срещи ще бъдат организирани и в други градове.

По-ранно съобщение на страницата на групата пък е призив из районите да бъдат намерени хора, които "да разпространяват нашите идеи". В един от коментарите под съобщението дори има призив да се съберат около 5000 човека в София на 27 март (толкова хора са необходими по закон за учредяване на нова партия, бел. ред.).

В коментарите има постове на турски език, също и призиви Касим Дал да посети и български изселници в Турция и Европа и се обяснява, че той винаги е добре дошъл там. "Вече започвам да се притеснявам дали НДК ще ни събере", пише привърженичка на Дал. Според администратора има писма от различни региони на страната за участие в срещата.

"Нашите съмнения, че в поведението на Касим Дал е имало сценарий, се потвърждават, коментира инициативата във "Фейсбук" зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров. По думите му създаването на гражданско движение е първа стъпка към създаване на партия и това потвърждава тезата, че в поведението на Дал е имало предумисъл, въпреки че той отричаше това.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати