25 Април 2024 г. Четвъртък

Атака: Турция има имперски претенции

2011-03-15 17:17:43

България се намира в условията на бурна инвазия на 77-милионната Турция, "която има своите имперски намерения и претенции". Това заяви Павел Шопов в изказване по повод на доклада на премиера Бойко Борисов за приоритетите на България като страна от ЕС.  

Можем да се преборим с кризата, да решим енергийните, бюджетните, финансовите въпроси и да станем средноевропейска страна, но само ако България се запази като самостоятелен субект, каза Шопов. 

От партията настояват България да заяви позицията си за приемането на Турция в ЕС, но след като бъде организиран референдум, в който българите да изразят категорично съгласието си или несъгласието си по въпроса.

Боравим с термина "добросъседство" с Турция, но не трябва да се заблуждаваме, че отношението на тази страна към нас е добро, каза Шопов. 

"Tурски високопоставени политици правят антибългарски изявления и грубо се намесват във вътрешните работи на България", посочи той. 

Според него България пренебрегва още и факта, че турската армия продължава да бъде дислоцирана в Източна Тракия, както е било в Студената  война. Шопов отчете, че едва миналата година Турция е извадила България от списъка на държавите, които са й врагове. 

Като проблем в отношенията на България с Турция Шопов  изтъкна и изплащането на обезщетения на тракийските българи, което Турция отлага години наред. От Атака изразяват надежда  този "столетен въпрос" да бъде най-накрая решен от  правителството на ГЕРБ.

Според Шопов границата с Турция продължава да бъде пробит чувал, откъдето се осъществява усилен трафик на хора и контрабанда. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати