25 Април 2024 г. Четвъртък

Всички български реактори под лупа, рече Борисов

2011-03-15 15:39:01

Трагедията в Япония е огромна и е важно преосмислянето на политиката на ЕС за всички атомни реактори, заяви в парламента премиерът Бойко Борисов. 

„Бъдете убедени, че те ще се гледат под лупа, но нито САЩ, нито Япония, Франция или Германия ще си затворят ядрените реактори”, категоричен е той.

Според него не случайно Българската агенция по ядрена безопасност не се е произнесла с категоричното си решение за АЕЦ „Белене”.

По-рано днес еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ в България трябва да бъде преразгледан, за да  бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност.

„Самите ние сме заинтересувани за максимална сигурност на нашите реактори. Мисля, че в тази посока също сме на едно мнение”, каза още премиерът.

Министър-председателят представи доклад пред депутатите относно развитието на приоритетните за България теми през Белгийско председателство на Съвета на ЕС и основни приоритети по време на настоящото Унгарско председателство.

По време на Унгарското председателство на ЕС България ще съсредоточи усилията си в присъединяването ни към Шенгенското пространство, заяви Борисов.

Като друг приоритет той посочи активната роля на страната при подобряването на координацията на икономическите политики и икономическото управление в ЕС.

Важна за страната ни ще е и реформата на общата селскостопанска политика след 2013 година.

В борбата срещу организираната престъпност ще насочим усилията си в повишаване на качеството на работата на разследващите органи, каза Борисов.

В доклада си премиерът отчете, че трябва да продължат усилията за подобряване на съдебната практика у нас, независимо от отчетения от Европейската комисия напредък.

„В изказването на министър-председателя звучеше като че ли повече бюрократизъм“,  възнегодува лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него не било ясно какви цели си поставя правителството и какво ще може да реализира.

„Благодарение на вашето управление сме на този хал", контрира премиерът. Той добави, че влизането в Шенген е обвързано със съдебната система.

"Кой конструира съдебната система? ГЕРБ сме единствените, които не сме участвали в този процес.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати