25 Април 2024 г. Четвъртък

"Тракия" – магистрала върху пепел

2011-03-15 15:33:47

Част от магистрала „Тракия“ се строи върху пепел, обявиха от БСП. В основата на 32-километровия участък от Стара до Нова Загора се полага не качествен инертен материал, а отпадъчна пепел от въглищни мини, твърдят социалистите.

От БСП искат незабавната оставка на регионалния министър Росен Плевнелиев заради некачественото строителство на аутобана, тъй като министърът лично проверявал и одобрявал изграждането на отсечката.

От партията са дали проби в лаборатория на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Основният проблем е, че при различна влажност и температура този материал се свива и разширява.

"Това е смърт за „гръбнака“ на магистралата. Този материал не става и за селски път", категоричен е депутатът от левицата Димчо Михалевски, който е бивш зам.-министър на регионалното развитие.

"Ако върху него се положи асфалт, след месеци магистралата ще се напука и ще е на вълни", прогнозира лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му това подлага на риск здравето и живота на пътуващите по магистралата, както и европейското финансиране. "ЕК може да не плати нито едно евро", обясни той.

Социалистите настояват също пепелта от Лот 2 веднага да се отстрани и да се положи нов качествен материал. Това може да струва 25-26 млн. лева и да отнеме 3-4 месеца, каза Димчо Михалевски.

"Сметката за тази измама ще я плати всеки от нас от своя джоб",  коментира лидерът на БСП.

"Ако Плевнелиев не си подаде оставката, лично Бойко Борисов поема отговорността. Изборът е негов", коментира Станишев.

"Това е измама – техническа и политическа. Политическата цена трябва да бъде платена от от регионалния министър, а финансовата – от изпълнителя", смята Димчо Михалевски.

"И по другите изпълнявани магистрали има големи проблеми. Току-що завършените тунели на „Люлин“ вече текат, по Лот 3 на „Тракия“ се полага несортиран преовлажнен материал", обясни още Михалевски.

От Агенция „Пътна инфраструктура” веднага отхвърлиха твърденията на червената партия.

"Всички материали, влагани в строителството, минават лабораторна проверка. Няма нищо притеснително. Информации, че има големи температурни разлики и свиване и набъбване на материала, не са доказани", каза инж. Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на АПИ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати