19 Април 2024 г. Петък

Радиацията заплашително поглъща Япония

2011-03-15 07:10:02

В редица префектури на Япония са измерени повишени нива на радиационния фон след изпускането в атмосферата на радиоактивни вещества от авариралата атомна електроцентрала Фукушима-1, съобщи Ройтерс.

От петък до днес на територията на електроцентралата станаха четири експлозии. Съществуват опасения, че повредените реактори могат да се превърнат в източник на силна радиация.

В района на електростанцията радиацията е достигнала опасни за човека нива. Нивото на радиацията около третия енергоблок на атомната електроцентрала надвишава 400 пъти допустимата годишна норма.

В Токио, с население 12 милиона жители, са били измерени малки количества на радиоактивни изотопи на йод и цезия, които най-вероятно са били донесени от вятъра, който духа от посоката на Фукушима-1, на около 240 километра от японската столица, съобщи Агенция Киодо.

В града вече се забелязват признаци на паника. Някои от жителите на Токио го напускат, а други се запасяват с храна и вода.

В съседната на Токио префектура Сайтама равнището на радиацията във въздуха се е увеличила около 40 пъти.

В префектура Канагава, на югозапад от Токио, равнището на радиацията се е увеличило между 6 и 9 пъти в сравнение с нормалното. Повишена радиация е била измерена и в префектура Тотиги.

Японският премиер Наото Кан призова всички, които живеят в радиус до 20 километра около Фукушима-1, да се евакуират.

Властите препоръчаха на жителите в районите, разположени на разстояние между 20 и 30 километра от атомната електроцентрала да не излизат от домовете си.

Над Фукушима-1 е обявена зона, забранена за полети, с радиус 30 километра, в която се допускат само самолети и вертолети, пряко ангажирани със спасителните и аварийните работи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати