27 Април 2024 г. Събота

Адът на Земята – в Япония

2011-03-14 15:22:02

Журналисти, били в зоната на природното бедствие в Япония, са шокирани от мащабите на разрушенията и признават, че до момента не са се сблъсквали с подобно нещо.

Кореспондентът на „Дейли мейл“ Алекс Томсън нарече случилото се в Япония „ад на Земята“. Той пише, че за 30 години работа като журналист е видял 20 войни и няколко земетресения, но този му опит не му е помогнал, когато видял градчето Минамисанрику, потопено в кафява кал и тиня. 

На мястото на процъфтяващото курортно градче сега се търкалят парчета бетон, метал и дърва – всичко, което е останало от къщите на 17 000 души.

По предварителни данни от стихията може би са загинали 10 000 души. Във всеки случай засега връзка с тях няма и те се смятат за безследно изчезнали.

Първото, което прави впечатление, е тишината. Най-малко 95% от сградите в града са не просто разрушени, а в буквалния смисъл на думата са превърнати от 10-метровите вълни в трески и малки парчета бетон.

На едно място водата е нагънала на хармоника тежък камион с прицеп. На друго – вълнàта е качила автомобил върху покрива на къща. По пътищата се въргалят стотици огънати коли и дървета.

Видяната картина напомня на Томсън за старите снимки от Хирошима и Нагасаки, след като върху тях бяха хвърлени атомни бомби.

В някои райони на града бродят хора, които се опитват да открият своето имущество там, където е била къщата им.

Спасителите пък изваждат жертвите изпод развалините на сградите.

По думите на журналиста всички работят абсолютно спокойно и с чувство за собствено достойнство, няма викове, няма истерия.

Откарват телата на извадените изпод развалините загинали в оцелялата сграда на местния колеж, намиращ се на хълм.

Официална статистика за жертвите засега няма, но се предполага, че от удара на стихията може би са загинали 10 000 души.

Местен жител разказа, че преди градът да бъде връхлетян от цунамито, властите са включили предупредителните сирени.

На хората настоятелно било препоръчвано да се укрият на възвишения или спешно да заминат от града.

На покрива на средното училище някой написал с огромни букви SOS.

По думите на очевидци вълната, движеща се със 100 км/ч, е заличила града от лицето на земята буквално за броени минути.

На хълма от стихията са се спасили около 7000 местни жители.

Съдбата на останалите засега е неизвестна, а спасителите продължават да изваждат нови и нови тела на загиналите изпод развалините.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати