29 Март 2024 г. Петък

Диагнозата: стагфлация*

2011-03-14 13:07:13

Анализът за икономическата ситуация в страната ни води към извода за стагфлация. До нея се е стигнало, след като пазарната икономика е компрометирана от бездействието на управляващите пред повсеместната монополизация на производството и търговията. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов на пресконференция на партията.

"Стагфлацията е съчетаване на икономическа депресия плюс инфлация, която се получава заради неспособност на държавата да си изпълни основните икономически функции", разясни Костов.

Сред най-тежките последици освен ръста на цените е и унищожаването на множество малки и средни фирми. Има и спад на заетите и самоосигуряващите се с 295 хиляди души, посочи Костов.

"ГЕРБ се превърна в управлението, което обслужва монополите в ущърб на гражданите", подчерта още той.

"Бойко Борисов да прекрати договорките с монополистите, да спрат да събират пари за изборите", призоваха от ДСБ. "Очакваме, че цените ще паднат, но преди местните избори", прогнозира още Костов.

От партията настояват да се подменят напълно съставите на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, Комисията за регулиране на съобщенията и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

"Тези комисии са парализирани и не прилагат законите вероятно поради обвързаност или други причини", аргументира се Иван Костов. "Решението е държавата да си влезе в ролята", допълни той.

"ГЕРБ и Атака вдигнаха данъци по време на криза – това е директно нарушение на споразумението за управление на София и трябва да си понесат политическата отговорност, включително и персонална", каза лидерът на ДСБ по повод хвърлената оставка на столичния зам.-кмет по финансите Минко Герджиков.

"Няма да приемем Фандъкова да не разпише оставката на Герджиков", коментира Костов.

"Доверието ни към ГЕРБ непрекъснато ерозира", обобщи лидерът на ДСБ.

Костов посочи обаче, че исканията на протестиращите срещу високите цени на горивата, които предлагат да бъдат намалени акцизите или ДДС, са невъзможни по средата на годината по време на изпълнението на бюджета. 

Можело обаче да бъде проверен от държавата начинът, по който се формират цените на горивата.

"Може да се установи колко е точно печалбата например на дизеловото гориво и тя да бъде ограничена – например от 18% на 8%, и веднага цените ще паднат", обясни Костов.

"Подозирам, че ГЕРБ ще махнат новините на турски език по БНТ и така ще покажат, че напълно „заслужено“ са в Европейската народна партия", каза още Иван Костов. 

"Много ще е "европейско", ако го направят", допълни лидерът на ДСБ. 

Заплахите на Атака ще дадат резултат, смята той. Българските турци обаче плащат данъци и с тях се издържа телевизията, припомни Костов.

----------------------------------------

*Стагфлация (от стагнация + инфлация) – състояние на икономиката, характеризиращо се с нисък темп на икономически ръст, ръст на инфлацията и увеличаване на безработицата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати