26 Април 2024 г. Петък

Презонирането спряно, данъчната кампания продължава!

2011-03-14 09:58:44

Предизвикалото недоволство презониране на София за момента ще бъде спряно заради липсата на информация, призна кметът на столицата Йорданка Фандъкова. 

„Не успяхме да обясним достатъчно добре на хората и те останаха с усещането, че нещо е правено на тъмно. За нас по-важно е доверието им, отколкото 100 лева повече в общинската хазна”, категорична бе тя пред bTV.

Фандъкова обаче призна, че въвеждане на нов ред в зоните трябва да има, защото последното такова е било през 1998 година.

В него обаче се наблюдават редица противоречия, дори има и допусната техническа грешка по отношение на част от „Банишора”, обясни кметът.

„Хората са прави да са тревожни и недоволни. Обикновено обвързваме условията на живот с данъците. Но важно е да се знае, че в основата на изчислението трябва да стои икономическата логика – пазарните цени трябва да са съотносими към данъчната оценка”, допълни Йорданка Фандъкова.

По думите й данък сгради остава същият като миналогодишния за софиянци. Изключения ще бъдат само хората, при които е настъпила промяна в жилищния статут.

Данъчната кампания продължавала и до края на април столичани могат да се възползват от 5-процентова отстъпка.

От следващия понеделник пък хората в преизчислените зони ще могат да плащат данъка си в размери от миналата година.

Надплатилите ще могат да получат парите си обратно по два начина – директно чрез подаване на съответния документ в районната данъчна администрация или чрез приспадане от следващи вноски.

За случилото се объркване Фандъкова отбеляза, че трябва да бъде поета лична отговорност. Кой обаче ще застане зад нея – ще стане ясно до няколко дни, когато ще приключи проверката. Кметът изрази мнение, че едва ли само ръководителят на екипа Минко Герджиков има вина.

Според нея няма да има ощетяване на бюджета на общината след спирането на презонирането, защото целта не е била събиране на средства, а по-справедливо разпределение.

„Не мога да допусна нито един човек да остане неинформиран”, категорична бе Йорданка Фандъкова.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати