19 Април 2024 г. Петък

Борисов проведе публичен разпит на шефа на "Булгаргаз"

2010-07-15 01:13:10
Премиерът Бойко Борисов иззе функциите на правителственото пресаташе и на медиите по време на брифинга след правителственото заседание.

Лично премиерът представи темите на брифинга и даде думата на шефа на "Булгаргаз" Димитър Гогов за структурата на доставката на природен газ от Русия за България.

"Между 60-67% от компонентата за крайния потребител през газоразпределитените дружества е на вносната цена", посочи Гогов. В тези проценти влиза 1,5% надценка от "Булгаргаз".

По думите му именно този 1,5% трябва да издържа дружеството. "Това е на хартия, разбира се", уточни Димитър Гогов. Около 3,5% е таксата за пренос през българската газопреносна мрежа, останалите около 30% се падат на газоразпределителните дружества.

Това е схемата, по която се определя цената на газа. От 1998 до средата на 2010 Овергаз, според Гогов, е спечелила 140 млн. долара. Тези средства би трябвало да отиват за българската газопреносна мрежа, изтъкна той.

След краткото изложение на Гогов, Борисов даде думата на Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Според него пък фактор за цената на газа се оказва и ниската ползваемост на синьо гориво от българските потребители, като у нас се ползва около 12-15% от газовата мрежа.

След това премиерт Бойко Борисов влезе в ролята на журналист и "атакува"три пъти го режа, а то се къса и къса"Цанков камък" и в „Белене". Бойко Борисов посочи, че задълженията на НЕК са стигнали към натсоящия момент 1,2 милиарда лева.

"Булгаргаз" също според него се води към умишлен фалит. "Няма логика да купуваш скъпо и да продаваш евтино", изтъкна министър-председателят.

"Наглостта на г-н Станишев беше безкрайна" заяви още Борисов. Той припомни, че предшественикът му е заявил, че НЕК на своя глава е е взела заем от 500 млн. лева за новата ни атомна централа.

"Някой вярва ли, че може 100 % държавна компания да вземе 500 млн. лева и правителството да не знае?", повдигна отново този въпрос Борисов. Според него тази инвестиция НЕК ще си я върне чрез електромерите на потребителите
източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати