26 Април 2024 г. Петък

Средната заплата се е увеличила три пъти за 10 години

2011-03-14 06:28:34
Официалната средна заплата в България се е увеличила близо три пъти (186%) през последните 10 години, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Най-голям е бил ръстът в предкризисната 2008 г.

Въпреки че през последните две години много предприятия намалиха или замразиха заплатите, а други преминаха на половин работен ден, официалната статистика показва, че средното възнаграждение в частния сектор се е увеличило с 27% - до 605 лв.

Според анализатори на пазара на труда обаче до голяма степен ръстът е технически и не се дължи на реален скок на доходите. Обяснението е, че за да намалят разходите си, фирмите са съкратили неквалифицираните кадри с ниски заплати, което вдига средния размер на възнагражденията.

Заплатите в обществения сектор винаги са били по-големи, отколкото в частните компании, показват данните. От една страна, това се дължи на сивата икономика и на масовото официално плащане на минимални възнаграждения. От друга, неизменната практика заплатите в държавната администрация да се повишават почти всяка година и да се раздават бонуси.

Ръстът на средната заплата обаче не е повишил стандарта на живот в България. Изводът се потвърждава от данните на НСИ за домакинските бюджети, според които през последните две години семействата постоянно свиват разходите си, за да компенсират намаляващите си доходи, от които близо половината са от заплата.

Въпреки голямото процентно увеличение на средната заплата в последните десет годин, стойността й продължава да изостава дори от минималното заплащане на труда в две трети от страните от Европейския съюз. Друг проблем е, че до голяма степен ръстът на доходите е "изяден" от високата инфлация, която за последното десетилетие е близо 90%.

Според проучване на "Алфа рисърч" от края на миналата година две трети от българите се определят като бедни. От резултатите се вижда, че за такива се смятат и 28% от домакинствата с доходи над средните.

Според официалната статистика заплатите са се увеличили повече от производителността на труда, която през периода 2000 - 2010 г. е нараснала със 136%. През миналата година всеки работещ е произвел средно 20 115 лв. от брутния вътрешен продукт, изчислен по текущи цени. Десет години по-рано продукцията му е била за 8492 лв. Увеличението се дължи и на поскъпването на стоките и услугите през този период.

През четвъртото тримесечие на 2010 г. средният принос на всеки работещ е бил 14.1 лв. на час, което е рекорд за последните десет години. Според експерти причина за това е, че през миналата година работодателите са освободили най-неефективните си служители, което е подобрило средната производителност в предприятията.

Това се потвърждава от данните на НСИ, според които през 2010 г. заетите са намалели със 150 хил., но е имало икономически растеж. Все пак България е на последните места в ЕС по производителност на труда и това е един от мотивите на частните компании да не повишават заплатите.

В края на миналата година производителността на труда е била най-висока в индустрията, където средната добавената стойност на всеки час е работа е 14.5 лв. В сектора на услугите всеки зает е произвел средно по 12.2 лв./час. Близо пет пъти по-ниска е производителността в аграрния сектор, в който работят 17.6% от заетите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати