Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юни 1
Начало arrow Политика arrow Социолог: ГЕРБ се срива!

Социолог: ГЕРБ се срива!

  Print E-mail
2011-03-13 22:18:29
източник: dnes.bg

От декември до сега ГЕРБ е смъкнала електоралния си потенциал с 4,3% - от 27,9 на 23,6 на сто. Това показват данните от социологическо изследване на агенция "Медиана".

"Това обаче не се е отразило ползотворно на традиционните партии", коментира социологът Кольо Колев и отбеляза, че Коалиция за България има увеличение с 1% на доверието, Синята коалиция с 0,2%, а „Атака” като част от управляващото мнозинство, е изгубила близо 1%.

Колев уточни, че основният прираст е в графата "Няма да гласувам" – т.е. отказ от политиката изобщо.

На въпрос - Управлението на ГЕРБ вдъхва ли ви доверие или ви разочарова - през септември 2009 г. 54 на сто от хората са отговорили, че ГЕРБ им вдъхва доверие, а 14% - че ги разочарова.

Към момента обаче 54 процента от хората отговарят, че управлението на ГЕРБ ги разочарова, сочи изследването.

Колев обясни още, че всички правителства са минали през такъв период – падат и съответно се увеличава делът на хората, които изобщо не искат да гласуват. Според него това е средата, в която се появява новата алтернативна политическа сила.

"Този политически живот е малко като сексуалният живот на кучето, посочи той и обясни, че за сега има разгонена кучка, очакват се само кучетата.

"Така че да се казва, че няма алтернатива е несериозно", обяви Колев.

По думите му най-тежко пострадали са рейтингите на водещите лидери - премиерът Борисов губи 10% от личния си рейтинг от декември до март. Най-силен е ударът при Цветан Цветанов – 17%.

Министрите Росен Плевнелиев, Мирослав Найденов и Николай Младенов получават обществена подкрепа и засега запазват и дори повишават донякъде рейтинга си, коментира Колев.

Социологът обясни, че Росен Плевнелиев не се идентифицира до такава степен с управляващата партия ГЕРБ, а по-скоро като привлечен експерт.

"Кризата на потреблението и икономическата ситуация в страната имат пряко отражение върху отношението на хората към управляващите", направи извода си Кольо Колев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?