25 Април 2024 г. Четвъртък

Имам обикаля Пазарджик, кара жени да се снимат забрадени

2010-07-12 23:14:48

Турски проповедник, който увещава жените с мюсюлманско вероизповедание да се снимат за лични карти и документи забулени, обикаля ромската махала в Пазарджик, алармира общинският съветник от областния град Райко Живков.

По думите му мъжът живеел в ромския квартал „Изток”, казва се Ахмед Ахмед и имал разрешение за проповедник, издадено от Главното мюфтийство.

Ахмед Ахмед е осъждан преди години за проповядване на радикален ислямизъм. Той е членувал в организацията „ Държавата на Халифат”, съобщи още общинският съветник Живков.

През 2005 година проповедникът е получил 3 години условна присъда с две години изпитателен срок и 1000 лева глоба.

Пред кореспондента на Dnes.bg в Пловдив 34-годишната Ремзие Ч. от село Ковачево призна, че още преди две години непознати за нея мъже обикаляли улиците на селото и проповядвали мюсюлманките да не откриват лицата си и да не се показват пред света, защото религията им го забранява.

Когато Рамзие реагирала и казала, че е млада, за да се покрива от глава до пети, и че живее в България, а не в Турция, мъжете станали заплашително настоятелни.

Те и до днес се появявали през няколко месеца, признава младата жена.

Село Ковачево нашумя миналата година, когато стана ясно, че учителката Шеншибар Али, която преподава турски и френски в ОУ „Свети Кирил и Методий”, ходи на работа забулена.

Въпреки непрестанните сигнали на институции и медии, че в българско училище преподава забулена госпожа, Али и до днес ходи така на работа.

 

Сменила е обаче традиционната турска шамия със забрадка, която наподобява предишното й облекло.

Същевременно от ОДП-Пазарджик съобщиха, че при тях има подадени заявления за издаване на лични документи, в които снимката да е със забрадка. 

Говорителят на полицията Мирослав Стоянов съобщи, че няма проблем мюсюлманките да се снимат със забрадки.

Според правилника за издаване на български документи за самоличност обаче на снимката трябва да се вижда 1 сантиметър от косата и да са открити двете уши.

Стоянов допълни, че всички подобни молби са уважени, жените могат да се снимат със забрадки, но при посочените в Правилника условия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати