26 Април 2024 г. Петък

Съд в Бургас експресно реши да спре събаряне на незаконни строежи в Несебър

2011-03-13 17:06:17
Административният съд в Бургас спря поредното събарянето на незаконни къщи в Несебър. Този път са спасени 3 къщи, складова база, стоманобетонна ограда и бетонен път, постороени сред дюните на южния плаж на Несебър.

Плажът е взет с 20-годишна концесия от "Сироко" през 1999 г. Фирмата е собственост на Даниела Видева, Станислав Йорданов и Георги Желязков, показва справка в търговския регистър.

През 2008 г. РДНСК - Бургас, установява, че на плажната ивица в Несебър незаконно са построени 3 къщи, складова база, стоманобетонна ограда, облицована с каменна зидария, бетонен път, паркинг, улично осветление и прилежащата инфраструктура - ел. проводи, водопроводи и канали. Издадени са осем отделни заповеди за доброволно събаряне на постройките. "Сироко" обжалва заповедите, но губи делата. Това показват решенията на Върховния административен съд, излезли в периода април - юни 2009 г.

След решенията на съда главният архитект на Несебър издава схема за временни обекти на плажа, която е одобрена и от министерството на регионалното развитие. Подписът е на бившия зам.-министър на регионалното развитие в правителството на Сергей Станишев - Савин Ковачев, каза за "Дневник" Ненчо Драгнев, адвокат на "Сироко". 

На 12 ноември 2010 г. ДНСК уведомява "Сироко" на адреса им в София да премахне доброволно обектите си. Междувременно обаче дружеството се пререгистрира на нов адрес в Бургас с дата 2 ноември 2010 г., става ясно от съдебните решения. За да спре играта на "котка и мишка", ДНСК публикува поканата за доброволно изпълнение за премахване на обектите на 30 ноември 2010 г. на страницата си в интернет. Според Гражданскопроцесуалния кодекс по този начин се счита, че ответната страна е уведомена.

Следва жалба от "Сироко" против тази покана в Административния съд в Бургас, подадена на 15 декември. На 22 декември съдът решава, че ДНСК няма право да уведомява засегната страната чрез страницата си в интернет. Според съда в заповедите за доброволно събаряне на сградите никъде не се споменавала фирмата "Сироко" ЕООД. На това основание съдът приема, че сградите са построени от неизвестен извършител и не е ясно защо именно "Сироко" трябва да ги събори. На тези основания съдът отменя поканата за доброволно изпълнение. Решението е на съдия Галина Радикова. Интересна подробност е, че ден по-рано тя издава определение, с което спира и събарянето на 3 незаконни къщи с влезли в сила решения на Върховния административен съд на южния плаж на Обзор, собственост на СИБанк.

ДНСК обаче не се спира и на 25 февруари издава нови 8 заповеди за събаряне на незаконните постройки на плажа в Несебър, като определя дата за принудително събаряне на 10 март в 10.30 часа. "Сироко" обаче пуска нова жалба срещу тези заповеди в Административния съд в Бургас на 7 март по думите на адвокат Драгнев. Той допълни, че на 9 март вече иска от съда да спре събарянето на сградите. Аргументите ми са, че предвидените за събаряне сгради вече не съществуват и на тяхно място са поставени временни обекти, разрешени по съответния ред, каза адвокат Драгнев по телефона за "Дневник". Той обаче не конкретизира какво точно е премахнато и дали съществуват къщите и бетонният път.

Концесионерът получава "експресно" обслужване от Административния съд в Бургас, който за по-малко от 24 часа спира изпълнението на принудителното премахване на незаконните строежи. Мотивът на съда е, че могат да последват "значителни и трудно поправими вреди" за "Сироко". "Това е обезпечително производство и е нормално съдът да се произнесе толкова бързо", коментира адвокат Драгнев. Той отрече съпругата му Даниела Драгнева, съдия в Административен съд - Бургас, да е помогнала за бързото произнасяне. "Не знам жена ми да е първа приятелка със съдия Станимира Друмева (която спира събарянето), но може да са обядвали от време на време заедно", каза адвокат Драгнев в отговор на въпрос как ще коментира, че двете са приятелки. Адвокат Драгнев си спомни още, че е бил в една компания със съдия Друмева, но това е станало преди години.

"И какво като жена ми е съдия в Административния съд, да не работи ли?" Така адвокат Драгнев отговори на въпроса на "Дневник" дали в случая няма конфликт на интереси.

От началото на акцията по събарянето на незаконните строежи в района на община Несебър това е трети случай, при който Административният съд в Бургас спира събарянето на незаконни строежи с влезли в сила решения на по-горни съдебни инстанции. При случая със СИБанк за трите къщи на плажа в Обзор мотивът беше смяната на собственика на имота. Други четири едноетажни масивни сгради в село Емона, собственост на Тодор Георгиев, бяха "спасени" засега заради висящ съдебен спор.

От инспектората към Висшия съдебен съвет съобщиха за "Дневник", че в годишната им програма за 2011 г. е предвидена проверка на Административния съд в Бургас, в рамките на която ще бъде проверена цялостната дейност на съда и администрирането на делата. Инспекторатът няма правомощия да преценява правилността на съдебните актове, както и за решаването на казусите по същество, припомниха от институцията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бургас


Новини
Лекар в Бургас е заразен с коронавирус, съобщава Нова телевизия по информация на Кризисния щаб в града.По тази причина от снощи хирургичното отделение на частната болница ...
Новини
Служител на дирекция "Специализирани полицейски сили"-Бургас се е самоубил в дома си в морския град.Тялото на 46-годишния Георги Райков е открито около 17,20 часа днес, съо ...
Новини
Група привърженици на патриотичната паравоенна организия "Български войнски съюз" в камуфлажни униформи и въоръжени с електрошокови палки нападнаха протестиращите в Бургас срещ ...
Новини
Представители на руския рокерски клуб „Нощните вълци" („Ночные Волки") рано сутринта в четвъртък ще се срещнат с бургазлии, запалени по мощните мотори ...
Новини
15 души са задържани на различни места в Бургас днес при специализирана полицейска акция.В операцията участват служители на отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР- Бургас, ГДБО ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати