20 Април 2024 г. Събота

Протестът на жълтите стотинки

2011-03-13 15:30:23

Хиляди българи излязоха с автомобилите си из страната, за да протестират срещу високите цени на горивата.

София

Над 500 коли потеглиха на протестно шествие в столицата. Всички се движат с надути клаксони по булевард "Тодор Александров". Колоната спря пред Народното събрание, където протестиращите заявиха, че е време депутатите да помислят за обикновените хора и да чуят исканията им. Те поставиха срок от една седмица, за да бъдат намалени цените на горивата. В противен случай те ще се съберат отново на протест на площада пред НС.

Пловдив

Над 2000 автомобила и мотори обикалят града под тепетата. Повечето от протестиращите се отказаха от идеята да зареждат гориво на символични цени и вместо това затвориха достъпа до големи бензиностанции в града. Други зареждаха срещу жълти стотинки и бавеха достъпа до колонките, миейки стъклата си.

Стара Загора

И старозагорци се включиха с автомобили и мотори. Протестиращите зареждаха вместо резервоарите на автомобилите си на бензиностанциите с малки пластмасови кофички и плащаха между 50 ст. и 1 лев.

Бургас

 

Хиляди бургазлии също се събраха на протест с колите си в края на града. Оттам на няколко колони се изтеглиха към шест от бензиностанциите в Бургас с идеята да зареждат гориво за жълти стотинки. Задръствания се получиха почти в целия град. Част от протестиращите шофьори възнамеряват по-късно да потеглят към Околовръстния път на Бургас, който води към Южното Черноморие.

Благоевград

3-километрова колона от коли опаса Благоевград. Автошествието започна с обиколка на бензиностанциите в Благоевград, като пътни полицаи регулират движението по маршрута на протеста.

Велико Търново

Протестите срещу увеличението в цените на горивата изкара хиляди търновци и колите им в града. Шофьорите преминават периодично по главните улици във Велико Търново в колони с постоянно натиснати клаксони.

Русе

Жителите на Дунавския ни град с близо 150 автомобила също протестираха срещу скъпите горива. Сборният пункт бе паркинг на един от големите хипермаркети. От там автомобилите тръгнаха по маршрут, уточнен с общинската управа и полицията, и ще обиколят 4 - 5 бензиностанции на най-големите вериги.

Пазарджик

Над 500 души се събраха на сборения пункт в града. На автопазара в областния град има и тежкотоварни камиони, които обаче няма да тръгнат с колоната, тъй като нямат разрешение за това.

Шумен

Стотици протестират и в Шумен. Над 200 автомобила потеглиха от Томбул джамия. През следващите няколко часа шествието ще обикаля града.

Добрич

Около 400 автомобила преминаха в протестно шествие из града. Колоната изви 
няколкокилометрова опашка пред бензиностанция на изхода на Добрич - по пътя за Варна. От колите се развяваха национални знамена, а шофьорите издигнаха лозунгите "Не на високите цени нагоривата" и "Протест".


Всички протестиращи в страната настояват за по-ниски цени, намаляване на акциза на горивата и намаляване на ДДС от 20 % на 12%, за да може да падне цената на бензина под 2 лв.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати