24 Април 2024 г. Сряда

Македония в "Южен поток"?

2010-06-18 19:20:01
Руската газова компания "Газпром" се съгласи да включи Македония в проекта за газопровод "Южен поток", съобщи официалната руска агенция ИТАР-ТАСС.
На среща с руския държавен глава Дмитрий Меведев в Санкт Петербург македонският президент Георге Иванов подчерта, че за него е особено важно, че "Газпром" се е съгласил да включи Македония в "Южен поток".
Това открива възможност за получаване на по-евтини енергоносители и ще доведе до по-стабилна ситуация, изтъкна македонският президент.
Пресцентърът на руския енергиен холдинг съобщи, че  при преговорите в четвъртък македонската страна е изразила интерес към увеличение на доставките на природен газ от Русия и за присъединяване към проекта "Южен поток".
Президентът на "Газпром" Алексей Милер информирал Георге Иванов, че газовата компания е готова да разгледа възможност за изграждане на разклонение от транснационалната система "Южен поток" към Македония.
За това е необходимо с изпреварващо темпо да се направи технико-икономическа оценка на този газопровод, доколкото технико-икономическата обосновка на другите участници в "Южен поток" се намирала във висока степен на готовност.
От "Газпром" са посочили, че при положително решение за техническата осъществимост и икономическата целесъобразност на израждане на отбивка от газопровода за Македония, страните ще започнат подготовка за подписване на междуправителствено споразумение, обвързващ договор за доставка на газ и ще учредят съвместна компания за управление на проекта.
За ускоряване на работата Иванов и Милер са решили да бъде създадена двустранна работна група и са насрочили посещение на ръководителя на "Газпром" в Македония през есента.
В четвъртък от "Газпром" съобщиха, че са обсъждали с Румъниявъзможното участие и на тази страна в проекта "Южен поток" и построяването на транзитната тръба през територията на страната.
източник: vesti.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати