24 Април 2024 г. Сряда

Пресметнато. 3 години любов и нито ден повече

2011-03-10 15:58:10

Забравете 7-годишната любовна тръпка – данните от ново проучване показват, че романтиката във връзката между двама партньори си отива само след три години, пише БТА.

Напрежението в съвременния живот кара партньорите все по-често да приемат другия за даденост, да се карат повече и да губят сексуалния си апетит. Увеличава се броят на двойките, които си дават "пропуск", т.е., всеки от партньорите предоставя възможност на другия да живее собствения си живот и дори да ходи самостоятелно на почивки.

"Чертите и навиците на любимия човек, които в началото ни се струват мили, около третата година стават дразнещи. Как ще се справим с тези дразнители, е определящо за това дали връзката ще просъществува", казва Джуди Джеймс, експерт по човешки взаимоотношения.

За целите на проучването си Джеймс е сравнила поведението на дългогодишни двойки с това на партньори в кратки връзки, продължили по-малко от три години.

Тя е установила например, че дългогодишните партньори се карат средно 2,7 часа всяка седмица или близо шест дни годишно.

За сравнение – двойките в краткотрайни връзки спорят двойно по-малко – средно 1,2 часа седмично.

Най-честите причини за убиващи страстта скандали са натрупването на тегло от страна на любимия, парите, близките, липсата на романтика, прекомерната употреба на алкохол, хъркането, липсата на вкус за обличане, лошите хигиенни навици.

Джуди Джеймс е установила също, че напрежението между партньорите се повишава след 36-ия месец.

След три години романтичните жестове намаляват – двойките все по-рядко излизат на вечеря заедно или прекарват уикендите си заедно, разменят си по-малко подаръци, мъжете вече не подаряват толкова често цветя на нежните си половинки.

Към петата година картината става още по-мрачна.

Двойките в дългогодишни връзки все по-рядко си осигуряват романтични преживявания и освен това все по-малко полагат усилия, за да се харесват на партньора си.

Данните от проучването на Джеймс показват, че при 55 процента от дългогодишните двойки романтиката е "по график".


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати