29 Март 2024 г. Петък

Франция призна либийските бунтовници за законна власт

2011-03-10 12:45:22

Франция официално ще признае въстаническия Национален съвет на Либия като единствена легитимна власт в страната и ще изпрати посланик в контролирания от бунтовниците град Бенгази, съобщиха от Елисейския дворец. По този начин Франция стана първата държава в света, която призна бунтовниците за законна власт, съобщи АФП.

Националният съвет е единственият „легитимен представител на либийския народ”, се казва в изявление на президентството.

Изявлението беше направено, след като френският президент Никола Саркози се срещна с представители на либийската опозиция.

Правителството на Германия, от друга страна, реагира скептично на предложението на Европейския парламент да се признае Преходния национален съвет.

„В момента ситуацията не е достатъчно ясна за взимането на официално решение”, заяви държавният министър в министерството на външните работи на Германия Вернер Хойер в интервю за вестник „Франкфуртер рундшау”. Той посочи, че структурата на новата власт все още не е ясно очертана. Според германския дипломат с новите политически сили в Либия все пак трябва да се поддържа диалог.

Преди днешната среща на външните министри на ЕС Германия настоя за въвеждане на по-строги санкции срещу режима на Муамар Кадафи.

Германското правителство не иска ЕС да бъде „въвлечен във война” в Северна Африка, заяви в четвъртък министърът на външните работи Гидо Вестервеле, цитиран от РИА Новости.

„Ние сме против това да бъдем въвлечени във война в Северна Африка”, заяви той при пристигането си на извънредната среща на външните министри на ЕС в Брюксел, посветена на ситуацията в Либия.

Според Вестервеле ЕС трябва да вземе решение „внимателно и благоразумно”.

Същата позиция споделя и Великабритания. Британският министър на отбраната Лиъм Фокс заяви, че има алтернативи на атакуването на либийската противовъздушна отбрана за налагането на зона без полети над страната, предаде Би Би Си.

За разлика от коментарите на американския му колега Робърт Гейтс, Фокс заяви, че атакуването на либийски обекти може да не бъде необходимо, позовавайки се на зоните без полети, наложени над Ирак между 1991 и 2003 г.

Фокс коментира, че за създаването на такава зона са необходими истинска нужда от такава, силна правна база, както и широка международна и регионална подкрепа.

Фокс направи коментарите си преди да отпътува за Брюксел за среща с министрите на отбраната на страните от НАТО за обсъждане на ситуацията в Либия, където дългогодишният лидер Муамар Кадафи се бори с народно въстание.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати