26 Април 2024 г. Петък

Изпраните пари у нас се инвестирали в хотели

2011-03-09 15:17:25
„Страната ни се забави в борбата с прането на пари от 90-те години до сега. Много от изпраните пари бяха инвестирани в хотели и други дейности“. 

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на кръгла маса, посветена на борбата срещу прането на пари.

По думите му международното сътрудничество в тази област било изключително важно. 

Първата стратегия за противодействие на прането на пари предвижда да бъде създаден централизиран регистър за наличие на банкови сметки и за подавани данъчни декларации. 

Проектът на стратегията предвижда да бъде развито като механизъм отнемането на имущество, придобито по престъпен начин. 

За целта се предвижда да бъдат създадени възможности конфискацията да се превърне в допълнителен инструмент в борбата с прането на пари.

Според Ваня Несторова от ВКП конфискуваните средства могат да бъдат събирани във фондове, какъвто имало в Испания. 

В тази връзка се предвижда да бъде създаден и специален фонд, в който да се конфискуват активи, придобити от престъпна дейност. 

Средствата от този фонд ще се разпределят за подпомагане на жертвите на трафик на хора, както и за подпомагане на превантивната дейност на институциите, които противодействат на изпирането на пари, организираната престъпност и тероризма. 

В проекта за стратегия се предвижда създаването на междуведомствен съвет с участието на представители на всички институции, свързани с борбата с изпирането на пари. Този съвет ще има функциите на форум.

Наблюдава се тенденция, според която изнесени пари от страната ни вече се връщат, но под формата на чуждестранни инвестиции, коментира от своя страна Дафин Маламов от ДАНС. 

По думите му вече може да се говори и за "изпиране" на биографии.

За периода 2006–2010 година са прочетени 24 осъдителни присъди за "пране" на пари, 14 са оправдателните присъди. Споразуменията са 34, отчетоха на форума. 

Най-много доказани престъпления, от които са "прани" пари, са трафикът на хора, сводничеството и продажбата на наркотици.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати