26 Април 2024 г. Петък

Обръщения в НС: Комунистическа гад и фашист

2011-03-09 12:26:08

За предложението на „Атака“ имаше 39 гласа – на всички депутати от групата на Сидеров, четирима от Синята коалиция и 17 от ГЕРБ.

Волен Сидеров и „Атака“ отново вдигнаха пушилка в парламента, този път на тема геноцид над българите.

 

Парламентарната група стои зад предложение 17 май да бъде обявен за ден на геноцида на българите в Османската империя.

Комисията по вероизповеданията и правата на човека, призовава в становище, изчетено в залата от депутата на ГЕРБ Никола Белишки, депутатите да не приемат проекта на „Атака”. Като аргумент от комисията посочва мнението на представител на външното ни министерство.

Това подпали лидера на националистите Волен Сидеров, който призова външния министър Николай Младенов да уволни въпросните „чиновници”.

"Те работят за достойнството на Османската империя, за да не се разсърдят турчолята", обяви Сидеров.

След два неуспешни опита на депутатите от ДПС да сложат край на спора, изказванията продължиха.

Историкът Андрей Пантев от „Коалиция за България” определи дебата като уникален исторически прецедент и припомни, че дори парламентаристи като Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Александър Малинов са проявили мъдрост и не са предлагали на Народното събрание приемането на такива страстни декларации.

Пантев сравни поведението на Атака с „газиран национализъм”. 

„Патриотизмът не е партийна субсидия, партийна каса и още по-малко професия. Робство може би е имало, но то е различно”, допълни Пантев.

С уговорката, че се покланя пред паметта на българите, загинали по време на борбата за национална свобода, историкът допълни, че това е едно минало, което трябва да бъде зачеркнато като източник на омраза.

„Някои дрънкат оръжия, други пари, ние дрънкаме”, завърши изказването си Пантев.

Реакцията на депутатите от „Атака”Гад комунистическа, мръсници с мръсници”.

Наложи се председателят на парламента Цецка Цачева да му прави забележка.

„Българин ли си, или си гагаузин? Това е човек, който като се откриваше този парламент, говореше за морал? Тук един представител на комунистическата партия показа истинския й лик”, нападна вече от трибуната Шопов.

От левицата също влязоха в тона на „Атака”Абе, фашист”.

В крайна сметка парламентът отхвърли предложението на „Атака“ с помощта на 50 депутати без мнение, защото гласовете „въздържал се“ се събират с 26-те „против“.

За предложението на „Атака“ имаше 39 гласа – на всички депутати от групата на Сидеров, четирима от Синята коалиция и 17 от ГЕРБ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати