19 Април 2024 г. Петък

Пактът на Дянков = предателство

2011-03-08 22:52:13

БСП ще предложи на президента Георги Първанов да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради покачването на цените и социалната криза в страната.

Това заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев след заседание на ръководството на партията. Червените ще изпратят писмо до държавния глава с предложение за темата.

По думите му икономическата и социалната криза се задълбочават, а това се дължало на политиката на правителството на ГЕРБ.

"Виждаме инфлационната спирала особено по отношение на храните и горивата, което поставя стотици хиляди български семейства на ръба на оцеляването. Проблемите не могат да бъдат решени с пиар акции и с наблюдаващи институции. Нужна е цялостна политика и реакция на държавата и на правителството", категоричен е Станишев.

Той обясни, че имало световна тенденция за покачване на цените, но работата на кабинета била да измисли механизми за компенсация, като увеличение на доходите например.

"Пари няма", отсече лидерът на БСП.

В тази връзка червените категорично се обявиха против пакта за финансова стабилност, изготвен от Симеон Дянков. В сряда те ще се срещнат с финансовия министър и ще изложат аргументите си.

"Този пакт за финансова стабилност е акт на национално предателство, акт на престъпление срещу българската икономика, срещу българския народ за поколения напред", коментира общинският съветник от левицата Георги Кадиев.

Той заподозря, че някой отвън налага този пакт и има интерес от него. Заради това червените ще питат Дянков кой е измислил формулата, с която ще бъде дирижиран бюджетният дефицит, отговорът на който щял да покаже чия цел е пактът.

Кадиев отбеляза още, че финансовият министър говори за облекчаване на преките данъци, но нищо не казва за косвените данъци.

"Пенсионерите не се интересуват от корпоративния данък, а колко ще бъде данък добавена стойност", отбеляза той.

Кадиев призова политическите партии да не приемат предложенията на Дянков.

"Той е битката за Сталинград, за финансовото и икономическото бъдеще на България и БСП е готова да изнесе тази битка", закани се общинският съветник.

БСП категорично отрече, че стои зад земеделските протести, и отново се закани да организира национален протест до края на март заради социалната криза.

"Ние не се целим на дребно, искаме да падне цялото правителство", заяви Станишев в отговор на въпрос дали би поискал оставката на земеделския министър Мирослав Найденов.

Червените алармираха още, че 42 общини били със запорирани сметки заради недостиг от финансиране и за опасност от фалит на общински болници.

По повод евентуалната бъдеща позиция на правителството за приемането на бежанци от Либия Станишев коментира, че кабинетът първо публично трябва да обяви възможностите на страната и колко би ни струвало това.

той обаче подчерта, че правителството имало възможност и за въздействие върху страните от ЕС, като обвърже темата „Либия“ с предстоящото ни членство в Шенген.

"Оказва се, че за Шенген не сме достатъчно добри, и то не само заради техническото забавяне, а защото правят вече други връзки с механизма за наблюдение по правосъдие и вътрешни работи в борбата с организираната престъпност, а ние трябва да изпълняваме всички наши ангажименти. Това нещо трябва ясно да се постави като условие – да бъдем третирани еднакво на базата критериите за членство в Шенген без допълнителни условия", препоръча Станишев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати