23 Април 2024 г. Вторник

ВВС: Либийският град Зауия е "разрушен до основи"

2011-03-08 22:41:40

Във вторник либийският град Зауия е бил атакуван от силите, верни на Муамар Кадафи. В града са навлезли около 50 танка и над сто камиона, съобщи очевидец, цитиран от ВВС.

Източникът не съобщи за жертви по време на щурма, но посочи, че „градът е разрушен до основи”. Верните на Кадафи сили възобновиха ракетните удари по петролното пристанище Рас Лануф, което бе завзето от въстаниците в петък. Те бомбардираха и редица други градове, намиращи се под контрола на въстаниците.

Междувременно външният министър на Италия Роберто Марони заяви в интервю за в. La Padania, че военната намеса в делата на Либия ще е равносилна на Трета световна война, съобщи РИА Новости.

САЩ и НАТО обсъждат възможността за военна намеса в ситуацията в джамахирията. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че не изключва прилагането на военна сила против Кадафи, а представители на Пентагона съобщиха, че САЩ прегрупират военноморски и военновъздушни сили около Либия.

"Не ме притеснява толкова президентът Обама, колкото известните привърженици на войната, които предпочитат кратките пътища, без да си дават сметка, че военното вмешателство би означавало Трета световна война", заяви италианският външен министър.

Според него "сериозна военна акция, особено от страна на САЩ, не би довела до нищо друго освен до коалиция на арабските държави. И последствията биха били разрушителни". "С всички средства се постарах да предотвратя такъв сценарий и да заложа на другите възможности", каза Роберто Марони.

В тази връзка той подчерта възможността за икономическо участие на международната общност за стабилизиране на ситуацията в Северна Африка и в Близкия изток, напомняйки за идеята за "своеобразен нов план Маршал" за този регион.

В интервю за в. "Труд" пък Сейф ал Ислам, вторият син на полк. Муамар Кадафи, призова България да изпрати наблюдатели в джамахирията и "целият свят да подкрепи Либия срещу терористите".

"Всичко в Либия е окей. Ние ще победим терористите", каза той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати