26 Април 2024 г. Петък

"Циганска България" разгневи професор Николай Овчаров

2011-03-08 17:29:53

Археологът проф. Николай Овчаров изрази възмущение от филма на английския актьор и журналист Майкъл Пейлин за България.

На пресконференция в БТА Овчаров заяви, че българското общество не трябва да премълчи скандалния видеоматериал и да заеме ясна гражданска позиция.

Проф. Овчаров обясни, че това не е първият подобен филм за България. Нещо повече оказва се, че това погрешно и негативно отношение към "циганската държава България" изпъква на фона на суперлативно представените съседи - Румъния, Сърбия, Македния и Турция.

Тези кадри обаче не са били включени във видеото. В новия филм за България, излъчен преди дни по британска телевизия, отново липсват кадри от културния живот в страната и е представен само живота на ромите у нас, каза Николай Овчаров.

Според него това не е случайно и цели манипулация по отношение на страната ни.

"До голяма степен ние сами създаваме предпоставки за направата на подобни филми и представяне на България", отбеляза Николай Овчаров.

Писмата се изхвърлят в кошчетата, но гражданското мнение - не. Именно позицията на българите и общественото мнение са съвременната сила на България, отбеляза още известният археолог.

Родината ни е представена чрез образа на Азис и диалогът на Майкъл Пейлин с него, като акцент всъщност е етническата принадлежност на певеца.

След интервюто идва моментът, когато водещият влиза в Пловдив, като обяснява, че "градът е известен с това, че в него живеят най-много цигани..., наричан още „циганският град".

Проф. Николай Овчаров отбеляза, че рекламата и имиджът на България се сриват всеки път след подобни публикации и излъчвания. Според него българите трябва да говорят за историческото си наследство и паметници.

Припомняме, че скандалът с филма, излъчен по Би Би Си, се разрази вчера. В него журналистът от BBC Майкъл Пейлин представя България като циганска държава.

"България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани", гласи материалът на Пейлин.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати