26 Април 2024 г. Петък

Жените са по-бедни от мъжете

2011-03-08 15:40:54
Жените са по-бедни от мъжете и тази тенденция се задълбочава, е изводът на доклад, който ще бъде приет в сряда от Европейския парламент в Страсбург. Макар да съставляват половината от човечеството, 70 на сто от бедните по света са жени.

Навсякъде по света жените получават по-малко за еднакъв труд от мъжете, трудно стигат до висши постове и са обречени на по-висок риск от бедност на старини заради прекъсване на трудовия стаж за гледане на деца.

Ситуацията в Европа не се различава от глобалната картина, ще трябва да признаят депутатите на 100-годишнината от честването на 8 март, която се навършва днес. 

В ЕС 17% от жените са бедни и ще стават все повече, защото започват съкращения в областите, които са силно феминизирани, като образование, здравеопазване, държавна и местна администрация. 

След като отнесе „мъжките” сфери като строителство, ефектът от икономическата криза сега ще удари жените в резултат на бюджетните съкращения и преструктурирането на публичния сектор, предприети в повечето европейски страни за ограничаване на държавните разходи. 

Докладът на парламента предупреждава, че повечето европейски правителства насърчават антикризисни мерки, насочени към „мъжките” браншове като производство на автомобили и строителство, докато търговията и услугите, където са заети повече жени, остават в периферията на вниманието.

В момента всяка пета жена в Европа е застрашена от бедност, т.е. от живот
под социалния праг, и само около 62,5% от жените в трудоспособна възраст работят. Много повече жени (31,4%), отколкото мъже (8%) се трудят на непълен ден или на срочни договори. Затова, дори и да получават заплата, живеят на ръба. 

Бедността сред жените би могла да достигне до 36% в сравнение с 11% при мъжете, ако доходите се изчисляват индивидуално, а не на домакинство, предупреждава докладът. Като допълнителни рискове за бедност, които са по-големи при жените, са недостигът на стаж за пълна пенсия, спадане на доходите след раздяла с партньора или вследствие на травма от физическо или сексуално насилие. 

Докладът твърди, че всяка четвърта или пета жена в ЕС е бита, а една от 10 – насилвана у дома или на работа.

България е посочена в годишния доклад на Европейската комисия за равенството на половете за 2010 г. сред седемте държави с най-големи различия между жените и мъжете при заплащане на еднакъв труд. У нас работят 64% от жените и 74 на сто от мъжете. На непълен ден се трудят 2,7% от работещите жени и 2% от мъжете. 

Заради гледането на децата или възрастни роднини жените често са принудени да вземат неплатен отпуск, а обществените предразсъдъци им пречат да се издигат високо в кариерата. 

Според официалната статистика само 12% от членовете на управителните съвети на големите европейски фирми са жени, макар че те са по-добре образовани от мъжете. 60 на сто от висшистите в Европа са жени. 

У нас с университетска диплома са 61,4 от жените и 38,7 на сто от мъжете. Въпреки това 89 на сто от началническите постове в бизнеса се заемат от мъже и само 11 на сто – от жени. 

Иска се европейските фондове да финансират нарочни програми, свързани с връщането на жените на работа след майчинство. Смята се, че ако жените и мъжете се изравнят на трудовия пазар, брутният вътрешен продукт на ЕС ще се увеличи с една трета. 

Мария Неделчева, докладчик на парламента за равенството на половете, предлага разбирането за равнопоставеност да залегне в училищната програма, за да се прекъсне стереотипът, свързан с пола.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати