29 Март 2024 г. Петък

Борисов осъди варварското "тричане" на кучета

2011-03-08 15:36:46

Премиерът Бойко Борисов осъди варварския ритуал „тричане“ или „бесене“ на кучета, който се извършва в Странджанско, съобщиха от правителството. 

Той обсъди с главния прокурор Борис Велчев възможностите да се прекрати подобно малтретиране на животни и настоя за санкции по Закона за защита на животните.

Главният прокурор изразил пълно разбиране по въпроса и ще възложи проверка по случая.

От правителството припомнят, че още в началото на управлението си са се обявили против насилието над животни като неприемливо в едно демократично общество, и предложиха инкриминиране на проявите на жестокост над тях.

Предложените от кабинета допълнения в Наказателния кодекс вече са приети на първо четене в Народното събрание.

Преди ден организации за защита на животните сигнализираха, че странджанският обичай "тричане" на кучета, който преди години предизвика огромно възмущение заради мъченията над животни, отново се възражда.

"Тричането" на кучета е много стара традиция в Странджа и се прави с цел прогонване на злите сили.

 

Кучето се връзва на примка, а въжето е усукано около два кола, поставени над местната река. След това кучето се върти, докато падне в реката или избяга.

Понякога, тъй като животните са в шок, губят координация и не могат да излязат сами от водата, така че се налага да се вадят.

През 2006 г. кметът на община Царево Петко Арнаудов забрани провеждането на обичая "тричане" в странджанското село Бродилово заради нехуманно отношение към животните.

Сега обаче той отново бил извършен в почивните дни, а видеоклип с обичая беше качен в интернет и предизвика гневни реакции.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати